Helsinki Soundpainting Ensemble: Helsinki Soundpainting Ensemble

Soundpainting eli äänimaalaus on Suomessa vielä melko tuntematon musiikkisuuntaus, jossa sävellykset tehdään improvisoiden viittomakielen merkkejä näyttäen. Merkkejä eri soitto- tai laulutavoille on soundpaintingissa yli tuhat, ja syntyvä kappale on aina täysin omaa laatuaan.

Helsinki Soundpainting Ensemble on Suomen ensimmäinen äänimaalaava yhtye, ja on enemmän kuin mielenkiintoista todeta, millainen Suomen ensimmäisestä soundpaintingialbumista on kehkeytynyt.

Runsaasti eri soittimia yhdistävän, kymmenhenkisen Ensemblen maailma on äänitaidetta, jossa kokeillaan niin ihmisäänen taipuvuutta kuin runonlausuntaakin. Improvisointi voi johtaa oudohkoihin, mutta juuri siksi kiinnostaviin tuloksiin. Kuunnelkaapa esimerkiksi kappaleita Porkkanakana ja Kävely puistikossa.

Pari kappaletta olisi ehkä voinut jättää pois, mutta tavanomaisuudesta poikkeava tyyli on virkistävää. Kansanmusiikkivaikutteet kuuluvat miellyttävän Arovaaran viulusooloissa. Kultaa on lumoava luomus, jota kannattelee jalo naisääni ja soittajien saumaton yhteistyö.

Elina Salin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.