Inkvisitio: Toivo

Arvio: 4/5 tähteä.

Inkvisitio tuli 1980–90-lukujen vaihteessa tutuksi Suomirock-harrastajille Juliet Jonesin Sydämen Eero Hyypän ja hänen ystävänsä Seppo Kansanojan yhtyeenä, jossa Hyyppä pystyi levyttämään tummasävyisempiä kappaleitaan. Levytrilogialta Paratiisi, Helvetti ja Kiirastuli tunnetuimmaksi lauluksi nousi Arvi Lind.

Eero Hyyppä on joutunut jättämään musiikin teon, mutta aivan kuten JJS:n paluu ilahdutti muutama vuosi sitten ilahduttaa Inkvisitiokin takaisintulollaan. Kokoonpano on Hyyppää lukuunottamatta ennallaan Kansanoja keulillaan laulaja–lauluntekijänä.

Toivo-levyn nimikappale kuvaa hyvin Inkvisition jin & jang -luonnetta: ”Epätoivo on minun nimeni, vaikka Toivoksi minut ristittiin.” Duurit ja mollit, ilot ja surut menevät näissä lauluissa sekaisin kuin entisen yrittäjän alvit ja lellit.

Vastaantulevimmillaan Inkvisitio on kuin Miljoonasade, runollisen rosoinen, mutta viihtyy myös Motelli Skronklen ugrifolk-vaihteella.

Pirkko Kontkasen viulu ja Pertti Honkelan tuuba vetelevät pitkiä ja rauhallisia nuotteja ja tuovat perinteiseen rock-soitinnukseen oudonhartaan sävynsä.

Suonna Kononen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.