JARKKO MARTIKAINEN - Usko

Jarkko Martikaisen Usko-levyllä käsitellään nimien mukaisia teemoja, mutta kantava ajatus on pientä ihmistä ympäröivän maailman ihmettely ja päänsisäiset pohdinnat.

Martikainen on päätynyt kauas tauolla olevan YUP:n alkuaikojen venkoilusta ja metelöinnistä. Soolotrilogian kaksi edellistä osaa Toivo ja Rakkaus olivat puhtaita trubaduurilevyjä. Mies ja kitara -pohjalta esitetyt kappaleet korostivat tekstin asemaa. Yksinkertainen ilmaisu on nyt hylätty. Uskon biisit saavat lihaa luiden ympärille taitavien sovitusten myötä.

Vaikka kannessa on Martikaisen nimi, on kyseessä bändilevy. Äänioikeus-orkesteri on nimetty jazzin, kansan-, ja orkesterimusiikin ammattilaisista. Puhallinsoittimet, viulut, sello ja kontrabasso vievät biisit kauas singer-songwriter-ilmaisusta.

Veli Matti-Halkosalmen työ tuottajana ja sovittajana nostaa albumin 40-vuotiaan Martikaisen tuotannossa lähelle kärkisijoja.

YUP:n progepunkin vertailu akustisvoittoiseen materiaaliin on tietysti turhaa. Molemmille on aikansa ja paikkansa.

Teksteissä on Martikaiselle tuttua pilkettä silmäkulmassa, mutta suoranaista satiiria hän ei enää kirjoita. Usko on uskoa itseen, korkeampaan voimaan tai hyvyyteen.

Päällimmäisenä leijuu silti kuva Martikaisesta humanistina, joka on tyytyväinen vähään. Miehelle riittää oma pieni tupa metsän keskellä, jonka kuistilla voi poltella sätkän kuunnellen linnunlaulua.

Välillä voi vetäytyä kirjoilla vuorattuun työhuoneeseen säveltämään tai kirjoittamaan.

Suuria asioita on syytä miettiä, mutta antaa niiden tapahtua jossain kaukana. Onko levyn kertojaminällä mitään tekemistä oikean Martikaisen kanssa, on aivan eri asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.