Johanna Mäkeläinen: Rikas

Puuma Records / Running Moose

Arvio: 4/5 tähteä

Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Johanna Mäkeläinen on julkaissut esikoisalbuminsa. Rikas on folk- ja Americana -perinteistä ammentavaa, hillitysti säestettyä, hyvin genretietoista ja osin yllätyksettömäksikin muuttunutta musiikkia, jossa kuljetaan Tapio Rautavaaran Suomeen aukaisemaa latua.

Mäkeläisen oma juttu ovat taitavasti sulautetut kansanmusiikin vaikutteet, jotka kuuluvat sävellysten niekuttelevissa tyylittelyissä tai sanattoman laulun osuuksissa. Ne tuovat Rikkaaseen mainion säväyksen ja arvioon neljännen tähden.

Nimikappale aloittaa automatkan kuvauksella ja itsereflektiolla: köyhäkin lauluntekijä voi olla lauluineen rikas. Itseanalyysit jatkuvat Mun vanhassa pelossa, joka tuo mieleen Joni Mitchellin mietteliäimmillään.

Kulkurisisko kääntää lauluissa yleensä miehille sallitun roolin pikkusisarelle ja on levyn kaunein kappale. Ollaan samoilla taajuuksilla kuin J. Karjalaisen Myrskypääskyssä tai Mä meen -laulussa. Keikkahitiksi Kulkurisiskosta lienee vähintään, kuten Semmosesta miehestä, joka on rakkauslaulu hieman ronskimmalla otteella.

Mäkeläisen lauluääni on pirskahteleva. Huomiotaherättävä on persoonallinen tapa, jolla hän lausuu L-kirjaimen. Se voi olla koukku tai ärsyke.

Suonna Kononen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.