Joose Keskitalo: Julius Caesarin anatomia

Arvio: 4/5 tähteä.

Albumin kannessa on Emma Ainalan väriloistoa hehkuva maalaus, jossa nuori mies esittelee sisuskalujaan kuin ajattelematta kaikkien kiinnittävän niihin katseensa. Tummaa taustaa vasten painautuva kukkameri luo vaikutelman ikuisesta kesästä keskelle kalenterivuoden kesää tupsahtaneesta kulkijasta.

Kesää vuodenaikana ja Joose Keskitalon uutta albumia yhdistää innostunut odotus. Keskitalon edellinen albumi, keväällä 2014 julkaistu Ylösnousemus oli menestys. Merkittävää on, että sen tunnelma oli kepeämpi kuin Keskitalon levyllä kertaakaan aiemmin.

Julius Caesarin anatomia on uudenlainen ulostulo paikkansa suomalaisten folk-laulajien kaanonissa jo lunastaneelta Keskitalolta. Viidentoista kappaleen albumilla musisoi tuttuun tapaan myös multi-instrumentalisti Arwi Lind, tosin taustayhtyeen riveissä. Lähes kaikkiin kappaleisiin väriä tuo The Mystic Revelation of Teppo Repo –kokoonpano, joka on nähty mukana Keskitalon keikoilla jo viime vuonna.

Tässä yhteistyössä on albumin voima. Tarinankertoja Keskitalo saa ensimmäistä kertaa albumilleen instrumentaation, josta ei sävyjä ja sointia puutu. Loppujen lopuksi kysymys on pienistä asioista: Lindin lyömäsoittimien ja Eero Tikkasen kontrabasson ohella tekstit värittää monipuolinen Otto Eskelinen, jonka kosketuksesta erityisesti harmonikansukuinen bandoneon muuttuu kullaksi.

Instrumentit on sovitettu Keskitalon haavoittuvaiseen tyyliin hienovaraisesti ja onnistuneesti. Keskitalon karisma kannattelee ja trion tyylitellyt tulkinnat muodostavat raikkaan, polveilevan kokonaisuuden. Kepeys palaa ja lyö itsensä läpi.

On hienoa, että henkeäsalpaavien sanoitusten lisäksi Keskitalon kappaleet ovat alkaneet elämään musiikillisesti varioivammissa vesissä. Paitsi sointuharmoniat, myös tahtilajit ovat monipuolistuneet.

Mukana on huomattavia määriä vanhaa iskelmää sekä mustalaismusiikkia tihkuvia vivahteita.

Tekstit edustavat Keskitaloa perinteisemmässä mielessä. Lukiomaisemiinsa Savonlinnaan palannut muusikko ammentaakin inspiraationsa taloista, linnuista ja erilaisista todellisuuden laajenemiskokemuksista, jotka tuntuvat iättömiltä, ajattomilta ja kielikuvallisesti edelleen tuoreilta.

Julius Caesarin anatomia on monessa eri merkityksessä vaihtoehtojen levy. Joose Keskitaloa on vaikea nähdä astumassa marginaalin ulkopuolelle, mutta tällä levyllä hän ensimmäistä kertaa kutsuu kurkistamaan sen sisään.

Tämä avoimuus tekee Julius Caesarin anatomiasta kaikkina vuodenaikoina lämmittävän albumikokonaisuuden sekä erinomaisen esimerkin omia polkujaan tallaavien Helmi-Levy-yhtyeiden yhteistyöstä.

Venla-Vanamo Asikainen

Uusimmat

Levyt

Joose Keskitalo: En lähde surussa

Annimaria Rinne: Jälkeenpäin

Eleanoora Rosenholm: Talvipalatsin puutarhassa

Dave Lindholm: Kynä & Kumppanit

Juulia Salonen Trio: Kylmillä vesillä

The 1975: A Brief Inquiry Into Online Relationships

Thought Gang: Thought Gang

Trygve Seim: Helsinki Songs

Trees: Trees

Sans: Kulku

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.