Jori Huhtala 5: Jori Huhtala 5

Jori Huhtala on ehtinyt yli kymmenvuotisen uransa aikana touhuta jo monessa yhteydessä. Tuotannon omissa nimissään nyt avaavan basistin musiikissa kuuluukin ketterä ja varma ote. Albumi ei tuotantonsa puolesta tee mainittavaa pesäeroa nykyjazzin konventioihin. Äänimaailma on silti mallikelpoinen – erityisesti mureasti narisevien saksofonimattojen kohdalla.

Mikko Innasen ja Joakim Berghällin fonit toimivatkin pitkälti kvintetin vetureina. Aki Rissasen piano, Ville Pynssin rummutus sekä Huhtalan bassotaiteilu pysyttelevät hienostuneesti passiivisemmissa rooleissa.

Levyn puhuttelevinta ainesta ovat Huhtalan polveilevat ja monikerrokselliset sävellykset. Esimerkiksi The Longest Wait ei ole lainkaan kaukana kotimaisten säveltäjämestareiden sinisävyisistä tunnelmista, kun taas rohkeasti free jazzin tontilla rymyävässä It’s Me-time Now:ssa on jotain melko päinvastaista: leikkisyyttä ja estotonta irrottelua.

Kvintetin kiitettävästä yhteissoitosta huolimatta Jori Huhtala 5 jää mieleen ensisijaisesti osoituksena perustajansa erinomaisista sävellys- ja sovituskyvyistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.