Jukka Perko & Iiro Rantala: It Takes Two To Tango

It Takes Two To Tango -levyllä kaksi Suomen jazzhistorian menestyneimpiin kuuluvaa muusikkoa yhdistää voimansa. Saksofonisti Jukka Perkon ja pianisti Iiro Rantalan yhteiseen repertuaariin kuuluu sekä jazzin amerikkalaista standardikamaa että eurooppalaisia ikivihreitä, mutta mukana on myös vahva suomalaiskansallinen juonne.

Perkolla suomalaiskansallisuus on aiempien projektien myötä edennyt jo tavaramerkin asteelle, kun saksofonisti on muun muassa jazzintanut virsiä ja tulkinnut ainoan tangokuninkaamme Olavi Virran musiikkia.

Nyt suomalaisuutta heijastellaan laajalla skaalalla Minun kultani kaunis on -kansanlaulusta Sibeliuksen Finlandia-hymniin, Nils-Eric Fougstedtin Romanssista Toivo Kärjen Siks oon mä suruinen -melodiaan. Yllättävin valinta on Irwin Goodmanin Tositarkoituksin, mutta senkään kaunotulkinnassa ei sentään ole mitään radikaalia.

Lähestymistapa on näet kauttaaltaan kamarimusiikillisen keskittynyt, ja jazzista askelletaan välillä tyylikkäästi salonkiviihteen suuntaan. Superkaksikko soittaa loistokkaasti, etenkin Perkon altto- ja sopraanosaksofonit voimauttavat jumalaisen kauniilla soinnillaan.

Pentti Ronkanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.