K-X-P: IV

Arvio: 4/5 tähteä

Kirjainyhdistelmä K-X-P kätkee taakseen musiikillisen runsaudensarven, jossa on vaikutteita niin krautrockista, teknosta kuin elektroakustisesta musiikista. Timo Kaukolammen ja Tuomo Purasen aikanaan perustama yhtye on viime vuosina henkilöitynyt enemmän Kaukolampeen, sillä hän vaikuttaa olevan bändin ainoa ”kiinteä” jäsen.

Yhtyeen nelosalbumi on ennen kaikkea Kaukolammen ja rumpali Tomi Leppäsen yhteistyön hedelmä. Yli vuosikymmenen yhdessä paukuttanut kaksikko on säveltänyt levyn materiaalin yhdessä ja jalostanut sitä eteenpäin keikkatilanteissa.

Albumin ensimmäisen puoliskon täyttävä Nimetön tie on yli kaksikymmentä minuuttia pitkä teos, joka summaa hienosti sen, mistä K-X-P:n ilmaisussa on kyse: kiireettömästä sukelluksesta kosmisen jumituksen syövereihin. Leppäsen kellontarkka soitto ja Kaukolammen esoteerinen vokalismi sekoittuvat saumattomasti konesekvenssien kanssa.

Kaksikon välinen musiikillinen yhteisymmärrys ja henki kuuluvat vahvana läpi albumin. Hieno vierailijajoukko (kuten Pekko Käppi, Anssi Nykänen, Lauri Porra ja Ringa Manner) tuo tähän keitokseen oman pikantin lisänsä.

Mikko Siltanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Levyt

Arvio: Madonnalta tuntuu yhä puuttuvan visio levyllä Madame X

Arvio: Elias Gould: LP

Timo Lassy & Teppo Mäkynen: We Jazz Records

Bruce Springsteen: Western Stars

Levyarvio: Tanskalainen veteraanibändi D-A-D yllättää rouhealla uutuusalbumillaan

Levyarvio: Kirkas osa skandinaavisia naispoppareita

Levyarvio: JVG toimittaa uudella levyllään, mutta tulevaisuus vaatii rohkeutta

Levyarvio: Raskasta iskelmää on raskasta kuunneltavaa

Levyarvio: Skorpioni jatkaa onnistuneesti ja ajattomasti Olavi Uusivirran viihteellisempää kautta

Levyarvio: Kurkistus räpin historiaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.