KRONOS QUARTET, KIMMO POHJONEN, SAMULI KOSMINEN : Uniko

Amerikkalaisen Kronos-jousikvartetin lähtökohta on 1900- ja 2000-lukujen taidemusiikissa. Ryhmän taival alkoi 1970-luvun alussa, ja nyt on takana reilut 40 levytystä ja satoja kvartetille sävellettyjä teoksia.

Kronokselle on kuitenkin ollut ominaista rajattomuus. Jo 1980-luvulla samalla levyllä kuultiin tulkinnat Aulis Sallisen jousikvartetista ja Jimi Hendrixin Purple Hazesta. Rockin ohella Kronos on flirttaillut myös jazzin ja erilaisten etnomusiikkien kanssa.

Jo Grammyä ennen Kronoksen johtaja David Harrington oli ehtinyt innostua Kimmo Pohjosen omaperäisestä musiikista Kluster-levyn kuultuaan, ja yhteistyö pistettiinkin vireille vuonna 2002.

Uniko on seitsenosainen sarja, jonka soivia elementtejä ovat Kronoksen ohella Kimmo Pohjosen harmonikka ja ääni sekä Samuli Kosmisen elektroninen osaaminen. Pohjosen ja Kosmisen yhdessä säveltämä teos sai ensi-iltansa Helsingin Juhlaviikoilla vuonna 2004.

Äänitykset tehtiin New Yorkissa vuonna 2007, ja nyt on vihdoin levy käsillä. Harvinaisen pitkään kestänyt odotus palkitaan. Julkaisutuoreena Uniko maistuu Pohjosen vahvimmalta työltä.

Tuttua Pohjosta on orgaaninen kehittely, musiikin edestakainen vellonta, hidas muovautuminen, transformaatio uudeksi. Pohjoselle musiikki ei ole A-, B- ja C-osia sisältävä kappale, se on prosessi.

Tuttua on myös jo fyysisen puolelle menevä voima. Kuka tahansa urheiluvalmentaja ottaisi joukkueeseensa tekijän, jolla on Pohjosen atakki ja asenne. Pohjosella on jo lukematon määrä erilaisia projekteja, joissa hän varioi parasta osaamistaan, ydintyyliään. Unikossa on kuitenkin jotain uniikkia. Siinä missä monetkin Pohjosen projekteista ovat raskaita ja massiivisia, Kronos Quartet tuo mukaan uutta ilmavuutta. Jousten on kuuluttava, joten Pohjonen ei voi jyrätä totaalisesti.

Ilmavuuden lisäksi Kronosin klangissa on kuitenkin myös kohtalokkuutta, tummia tunnelmia. Pohjosen systeemi ei vesity, vaan nyt se tuntuu täydemmältä, ja samalla ehyemmältä kuin koskaan.

Harmonikan ja jousien tasavertaiset, väkevät elementit asettuvat Samuli Kosmisen luoman elektronisen äänimaailman keskelle. Kosmisen käyttämän samplet ovat nekin peräisin vain haitarista ja jousista, mutta taiten käsiteltyinä ne muokkaantuvat moniin tehtäviin ja sfääreihin. Sähköukon arsenaalista löytyy niin kosmista taivaanrannan maalailua kuin jyhkeää rytmisen sykkeen huolintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.