Kaija Koo: Sinun naisesi

Warner Music. Arvio: 3/5 tähteä.

2010-luku on merkinnyt Kaija Koolle uuden tulemisen aikaa. Vuosikymmenen taitteeseen osuneen pienoisen laskukauden jälkeen laulajatar löysi uutta vetoapua Toni Wirtasen ja Apulannan taholta, ja lopputuloksena oli listakakkoseksi kivunnut Irti (2010).

Kaupallinen renessanssi kiihtyi entisestään Vain elämää -televisiosarjan myötä. Sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella Cheekin ja kumppaneiden kanssa Hirvensalmella herkistellyt Koo nousi myyntilistojen kirkkaimpaan kärkeen vuonna 2014 ilmestyneellä Kuka sen opettaa -albumillaan. Levy keräsi yhteen nuoremman polven tekijöitä, joista moni on mukana myös tuoreella albumilla.

Matti Mikkola, Erin Anttila, Paula Vesala, Maija Vilkkumaa ynnä muut kotimaiset eturivin popmuusikot pitävät nytkin huolen siitä, että Koo julkaisee levyllisen kuranttia ja taatusti myyvää popmusiikkia. Nuorison makuhermoon Sinun naisesi tuskin iskee, mutta keski-ikäistyvä kuulijakunta löytää siitä taatusti paljon tarttumapintaa.

Heti alkuun voi todeta, että Tinakenkätytön tai Tuulikellon kaltaisia hittejä tuoreelta albumilta ei löydy. Se tuskin on tarkoituskaan, sillä Koon soundia ja materiaalia on päivitetty lähemmäs nykypäivän standardeja, mikä tarkoittaa hieman erityyppistä popmusiikkia.

Levyn porkkana on Cheekin kanssa tehtailtu Nää yöt ei anna armoo. Vanhojen televisiotoverien yhteistyön hedelmä on tosin vain osittainen onnistuminen: itse biisi on kyllä tarttuva poppipala, mutta Cheekin rap-osuus tuntuu päälle liimatulta.

Suomen suosituimman rap-artistin vierailu tuntuu enemmän levy-yhtiön markkinointiosaston masinoimalta idealta kuin taiteelliselta ratkaisulta.

Vahvimmillaan Koo on elämän peruskysymyksiä käsittelevissä, tyylilleen uskollisissa melodramaattisissa kappaleissa. Kirkkaimpia esimerkkejä tästä ovat En ole vielä valmis lähtemään, Joku jonka vuoksi kuolla sekä levyn hieno nimikkoraita.

Kypsemmän kuulijan bailaustarpeisiin on tehty kaksi raitaa, Hillitse itsesi ja diskonostalgiaa hyödyntävä Huoli pois.

Rempseät menobiisit tasoittavat kokonaisuutta mukavasti, mutta erityisesti Hillitse itsesi on kappale, joka sopisi ehkä parikymppisen poptähden suuhun, kun taas Koon laulamana se kuulostaa kornilta.

Paremmin tässä lajityypissä onnistuu Hei DJ! Se on samaan aikaan koskettava ja sopivan itseironinen kappale, joka pistää kuitenkin tanssimaan.

Sinun naisesi ei ole yhden hitin varaan rakennettu levy, muttei myöskään tasalaatuinen kokonaisuus. Se on kuitenkin osoitus siitä, että Kaija Koolla riittää edelleen virtaa laulajana ja edessä on vielä pitkä ura. Ehkäpä hänessä on ainesta uuden polven Paula Koivuniemeksi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.