Kardemimmit - Autio huvila

Kardemimmien Maija Pokelalla, Jutta Rahmelilla sekä Anna ja Leeni Wegeliuksella on piisannut kiirettä läpi kesän. Kannelta soittava nelikko saapui juuri keikkamatkalta Belgiasta ja kuluneella viikolla soitto on soinut Kaustisen kansanmusiikkifestareilla, jossa heillä on ollut useita konsertteja.

Ruuhkaan on hyvä syy, koska Kardemimmit on julkaissut uunituoreen Autio huvila -levyn.

Kolmannella albumillaan Kardemimmit on luonut Suomen suvelta tuoksuvan neitoidyllin huviloineen, kevyine kenkineen ja salaperäisine heiloineen. Laineet loiskuvat surullisina ja venhe houkuttaa seikkailuun. Juhannuskokon paloa ihaillaan ilman sanoja.

Kantele- ja lauluyhtye Kardemimmien tyyli on raikkaan perinnetietoista nykykansanmusiikkia. Tunnelmia on haettu Itä- ja Länsi-Suomesta sekä Norjasta. Unkarilainen tarina Häpeään joutunut tyttö kertoo lyhyen hameen tragediasta.

Nelikko taitaa 15- ja 38-kieliset kanteleet. Kardemimmeillä on itsevarma ote soittimensa herkästä puolesta, eikä yhtye yritäkään revitellä joka suuntaan. Proge-kanteleella voisi flirttailla uudelle yleisölle, mutta Kardemimmit ei tee itsestään ylimääräistä numeroa tai alleviivaa taitojaan.

Kardemimmit on ensisijaisesti kanteleyhtye, joka saa ilonsa ja tenhonsa yhdessä tekemisestä. Vasta toiseksi he ovat laulajia, vaikka vokaalit pääosassa ovatkin. Nuoret naiset laulavat kauniisti ja puhtaasti, mutta tulkinnasta puuttuvat voimakkaimmat ja värikkäimmät sävyt. Tunne kuitenkin välittyy hyvien sävellysten ja osuvien sanoitusten ansiosta.

Herkkä yhteislaulu pelaa parhaiten runoilija Lauri Pohjanpään (1889-1962) luonnonlyriikkana helisevässä nimikappaleessa. Friggin Antti Järvelän sävellyksessä laulajanelikon äänet toimivat yhteen niin hyvin, että kokonaisuutta voisi verrata Johanna ”Yona” Louhivuoren laulusta tuttuun tunteenpaloon. Yonan vierailu olisi voinut tehdä levylle hyvää, mutta ehkä ylimääräiset laulajat olisivat rikkoneet Kardemimmien oman lumon. Soittimienkin varressa vierailijoita on käytetty hyvin harkitusti.

Päiväunissa leijaileva Autio huvila on yksi tämän kesän kiinnostavimpia ja tunnelmallisimpia kansanmusiikkilevyjä. Kardemimmeillä on oma selkeä tyylinsä, mutta toivoisin sen soivan tulevaisuudessa vieläkin vahvempana.

Aapo Siippainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.