Kumea Sound: Real Music for Unreal Times

Kupola on metallinen lyömäsoitin, jolla voi rytmin lisäksi soittaa myös melodiaa. Kun se soi, voisi luulla kuulevansa harpun sukuisen kielisoittimen ja metallisen käsiperkussion yhteissointia. Soittimen näkyvin taitaja Suomessa lienee jyväskyläläislähtöinen Lauri Wuolio, jonka Kumea Sound -projektin toinen albumi sisältää vain ja ainoastaan kupolalla tuotettua musiikkia.

Wuolio loihtii kupolastaan ällistyttävän monenlaisia ääniä.

Melodiat soivat mystisesti, välillä miltei elektronisesti tuotetun kuuloisesti. Rytmeissä taas kuuluu lämmin ja elävä ihmiskäden kosketus. Kiehtovan ja sataprosenttisen akustisessa musiikissa harvoin tavatun kontrastin syntyä lienee auttanut syvällinen paneutuminen oikeanlaisen kaiun etsintään.

Sointinsa rikkaudesta huolimatta Kumea Soundin musiikki ei ole aivan immuunia yhden instrumentin levyjen lainalaisuuksille. Se vaatii avautuakseen joko täydellistä keskittymistä tai sitten katuhälinän tai kaupallisen äänisaasteen kaltaisen luotaantyöntävän vastaäänen. Pelkkänä arkiaskareiden taustamusiikkina kupolan sointi ei pääse oikeuksiinsa ja runsaan puolen tunnin mittainen albumikin kuulostaa liian pitkältä.

Markus Mattlar

Uusimmat

Levyt

Aivovuoto: Utopia sessiot

K-X-P: IV

Ismo Alanko: Minä halusin olla niin kuin Beethoven

The National: I Am Easy To Find

Terkel Nørgaard: With Ralph Alessi

Jonne Aaron: Tiikerin raidat

Ilmavoimien Big Band & Pepa Päivinen: Maisemakuvia Suomesta

Lena & The Slide Brothers: IV

Levyarvio: Vampire Weekendin levy Father of the Bride on kuin television Unelmahäät

Aili Ikonen & Jukka Perko Avara: Laulu keskeneräinen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.