Kumea Sound: Real Music for Unreal Times

Kupola on metallinen lyömäsoitin, jolla voi rytmin lisäksi soittaa myös melodiaa. Kun se soi, voisi luulla kuulevansa harpun sukuisen kielisoittimen ja metallisen käsiperkussion yhteissointia. Soittimen näkyvin taitaja Suomessa lienee jyväskyläläislähtöinen Lauri Wuolio, jonka Kumea Sound -projektin toinen albumi sisältää vain ja ainoastaan kupolalla tuotettua musiikkia.

Wuolio loihtii kupolastaan ällistyttävän monenlaisia ääniä.

Melodiat soivat mystisesti, välillä miltei elektronisesti tuotetun kuuloisesti. Rytmeissä taas kuuluu lämmin ja elävä ihmiskäden kosketus. Kiehtovan ja sataprosenttisen akustisessa musiikissa harvoin tavatun kontrastin syntyä lienee auttanut syvällinen paneutuminen oikeanlaisen kaiun etsintään.

Sointinsa rikkaudesta huolimatta Kumea Soundin musiikki ei ole aivan immuunia yhden instrumentin levyjen lainalaisuuksille. Se vaatii avautuakseen joko täydellistä keskittymistä tai sitten katuhälinän tai kaupallisen äänisaasteen kaltaisen luotaantyöntävän vastaäänen. Pelkkänä arkiaskareiden taustamusiikkina kupolan sointi ei pääse oikeuksiinsa ja runsaan puolen tunnin mittainen albumikin kuulostaa liian pitkältä.

Markus Mattlar

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.