Love Records - Kaikki singlet 1 ja 2

Universal

Legendaarisen Love Recordsin perustamisesta on kulunut 50 vuotta. Merkkivuotta on juhlittu jo esimerkiksi levy-yhtiön tarinaa popularisoivalla elokuvalla Anna mulle lovee, mutta lisäksi kaikki yhtiön vuosina 1966–1980 julkaisemat singlet julkaistaan kuuden cd:n paketeissa.

Singlejä on julkaistu erilaisissa kokoelmissa aiemminkin, mutta ei tällaisessa mittakaavassa: Love Records ­– Kaikki singlet -sarja on ensimmäinen definitiivinen julkaisusarja ja nimensä mukaisesti tulee kattamaan yhtiön kaikki singlet. Monet nyt ensimmäistä kertaa uudelleenjulkaistavat kappaleet julkaistiin alun perin vinyylisingleinä ja usein pieninä painoksina. Tästä syystä ne ovat hyvin vaikeasti löydettävissä ja usein myös huonossa kunnossa.

Kaikista kappaleista ei ole löytynyt alkuperäisiä masternauhoja ja osa kappaleista on masteroitu alkuperäisiltä vinyyleiltä. Tällä ei ole varsinaisesti merkitystä, sillä poliittisesti vasemmalla olleen Love Recordsin julkaisuissa ei ollut ikinä ensisijaisesti kyse teknisestä laadusta, vaan taiteellisesta kunnianhimosta ja rajojen rikkomisesta. Joskin kappaleiden äänenlaatu on myös saatettu teknisesti todella hyvälle tasolle.

Sarjan ensimmäinen osa käsittää vuodet 1966–1972 ja yhteensä 154 kappaletta, joten kuunneltavaa riittää. Sarjan avaa Kalle Holmbergin Marski-marssi, joka oli aiottu julkaista yhtiön ensimmäisenä singlenä, mutta jäi julkaisematta aikanaan. Kohokohtia ja harvinaisuuksia löytyy kosolti muitakin, kuten Kirkan Avaruuslaulu ja mainossinglenä julkaistu The Otto Donner Element All Starsin Haka-blues. Tyylilajit vaihtelevat rajusti, kuten yhtiön ideologiaan kuului.

Sarjan toinen osa kattaa vuodet 1972–1974 kuvaten, miten Loven julkaisutahti muuttui 70–luvulle tultaessa: materiaalia on kahdelta vuodelta enemmän kuin kuudelta ensimmäiseltä vuodelta. Yhtiö saikin tällöin ensimmäiset kaupallisestikin menestyvät artistinsa ­– kuten Hurriganesin – mikä antoi myös taloudellista liikkumavaraa ja vapautti julkaisupolitiikkaa entisestään.

Kappaleiden taso vaihteleekin paljon sarjan toisessa osassa, mutta se ei poista tosiasiaa, että Love Recordsin tuotanto on olennaisessa osassa suomalaisen populaarimusiikin historiassa. Yhtiö raivasi itselleen ja artisteilleen tilan.

Pelkkien hittien ystävät tyytynevät edelleen suppeampiin kokoelmalevyihin, mutta hakuteoksia ja definitiivistä Love-kokoelmaa kaipaavat entusiastit saavat julkaisusarjasta helpon tavan täydentää kokoelmaansa ja nauttia myös yhtiön obskuurimmasta ja harvinaisemmasta single-materiaalista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.