Nimetön: En jää tuleen makamaan

Universal

xxxxp

Tänä keväänä radioon on tunkua Idolsin, The Voice Of Finlandin ja Uuden Musiikin Kilpailun -menestyjistä. Tarttuvin kotimainen uutuus on kuitenkin perinteinen ison levy-yhtiön haudutus.

Vuonna 2008 perustetun helsinkiläisyhtye Nimettömän musiikki iskee ensi kuulemalta. Aivan kuin Tiktak ja Haloo Helsinki! aikoinaan. Nimettömän tyyli on tosin raskaampi.

Avausraita Juulian industrialilla flirttaileva intro tuo mieleen Rammsteinin. Paramore-vaikutteet on nostettu esiin bändin kohdalla esiin kyllästyttävän usein, mutta myös The Sounds -fanien kannattaa höristää korvansa.

Bändi on päästetty ulos levy-yhtiön hautomosta vasta kun kaikki ovat varmoja voitostaan. Samalla ilmaisun särmät on hinkattu pois.

Debyyttilevy En jää tuleen makamaan on loppuun asti hiotun kotimaisen poprockin taidonnäyte. Levy kuulostaa upealta ja tyylitakiaisista on kiittäminen tuottaja Lauri Hämäläistä (Kemopetrol).

Vaan on taitoa bändinkin näpeissä. Kosketinsoittaja Joonas Angeria on säveltänyt simppeleitä kappaleita, joissa kukaan kuuntelija ei tipahda kärryiltä. Sanoitukset ovat suoria lauseita ahdistavasta elämästä, riippuvuuksista ja viikonlopun huumasta.

Kun kipuileva Kuuleko kukaan -kappale alkaa ”Pää täyteen on helppoa kivaa” on kuulijan helppo tarrata kiinni juoneen. On hyvä, että bändi laulaa suomeksi. Varmempaa konstia radiohitiksi ei ole.

Laulaja Inka Halmeen käsivarressa on suuri tatuointi vimmaisesta linnusta, mutta hänen äänensä on vielä makeampi.

Halmeen laululla voisi menestyä pop-iskelmässäkin, mutta onneksi hän otti rouhean riskin. Kaunis ääni antaa kontrastin bändin suurille äänivalleille. Nimetön kuulostaa yhtä aikaa perinteiseltä ja uudelta. Se on tämän trendin elinehto.

41-minuuttiselle levylle ei montaa täyteraitaa mahdu. Levyn laadusta kertoo, että kosiskeleva Festaribiisi voisi olla jonkun huonomman bändin levyn energinen kohokohta, mutta Nimettömän kohdalla biisi on vaisu muisto siitä, minkälaista musiikkia bändi olisi ehkä ilman isoa levy-yhtiötä julkaissut.

Tässä vaiheessa bändin nimen kankeudelle voi vielä nauraa. Mutta oliko Tiktakilla järkevä nimi ja pelasiko Haloo Helsinki! varman päälle?

Aapo Siippainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.