Radiopuhelimet: Saastan kaipuu

Suomen paras rockyhtye Radiopuhelimet täyttää tänä vuonna peräti kolmekymmentä vuotta. Oululaisviisikko juhlistaa tätä merkkipaalua julkaisemalla uuden albumin, joka on eittämättä yksi heidän pitkän uransa parhaista.

Edellinen pitkäsoitto Ei kenenkään maa (2013) jakoi selvästi kansaa. Sen akustinen ilmaisu ei ollut sitä, mihin yhtyeen ystävät olivat tottuneet, vaikka materiaalinsa puolesta levy oli ensiluokkainen. Saastan kaipuulla yhtye palaa leipälajiinsa eli sähköiseen sahaukseen.

Levyn avaava freerytistely Lihamaisema on kuin märkä rätti vasten kasvoja. Tuota herätyskutsua seuraava puolituntinen on täynnä pelkkää asiaa, eli miltei välittömästi klassikko-statuksen ansaitsevia Radiopuhelimet-biisejä (Kaikki nopeaa, Paha kuolkoon, Totuuden aika, Mestari on poissa).

Sekaan mahtuu myös lihaksikkaampi versio edellisen albumin nimiraidasta sekä kokonaisuutta oivallisesti halkova akustinen Tyhjyyksien välillä.

Kolmekymppinen kvartetti osaa myös uudistua hienovaraisen tyylikkäästi: sovituksia värittävät tällä kertaa Pekka Tuomen puhaltimet sekä Dimitra Salon heleät naislaulut.

Jonkinlainen lakipiste saavutetaan Kvanttidiskossa, jonka tiukasti nykivä rytmipohja ja torvet kuulostavat James Brownin oululaiselta reinkarnaatiolta.

Mikko Siltanen

Uusimmat

Levyt

Joose Keskitalo: En lähde surussa

Annimaria Rinne: Jälkeenpäin

Eleanoora Rosenholm: Talvipalatsin puutarhassa

Dave Lindholm: Kynä & Kumppanit

Juulia Salonen Trio: Kylmillä vesillä

The 1975: A Brief Inquiry Into Online Relationships

Thought Gang: Thought Gang

Trygve Seim: Helsinki Songs

Trees: Trees

Sans: Kulku

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.