Reija Lang Miehistö: Uuden oodi

Reija Lang Miehistö: Uuden oodi. Hub Productions

Suomenkielistä jazzia ei kuule solkenaan. Reija Lang ja Miehistö ovat tuottaneet levyllisen jazz-lauluja omalla äidinkielellämme. Rohkean avauksen jälkeen levyn lentorata ottaa kuitenkin suunnan kohti permantoa.

Levyn aloittavassa Hawkingin akkunassa on kepeästi tarttuvaa jazz-melodiikkaa ja mukavan korkealentoista kieltä tieteen kuvalehtien hengessä. Kappale äityi soimaan jopa päässä useamman päivää levyyn tutustumisen jälkeen.

Miehistö suoriutuu komppivastuusta suomen eturivin jatsarien ammattitaidolla, mikä tarkoittaa, ettei kielen lisäksi kuulla mitään, mitä ei olisi toteutettu jo tuhansia kertoja. Lang laulaa totutuin jazz-maneerein, ja soi sinänsä hyvin yhteen kompin kanssa.

Ensimmäisen kappaleen jälkeen tekstikynä tylsistyy tuntuvasti. Kuuntelukokemuksen laatu saattaisi vielä kallistua varman pulleaan keskiluokkaiseen suomijazziin, mutta viimeinen raita äityy hassuttelemaan. Hassuttelu on musiikissa usein toinen sana huumorille ilman hauskaa: Lang luettelee kansantalouden lukuja narisevalla äänellä ja naurahtelee kuivasti päälle. Kokemus on kiusallinen.

Tyhjyys mielessäni huomaan sisäisen riistoporvarin pohtivan: niinkö Suomessa tuetaan liikaa taidetta ja kulttuuria?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.