Ronya - The key is the key

Siuntiolaislähtöisellä, sittemmin helsinkiläistyneellä 20-vuotiaalla suomenruotsalais-brittiläisellä Ronja Gullichsenilla on kiinnostava tausta. Isä Richard Stanley toimi aikanaan Hurriganesin tuottajana ja oli tekemässä myös monia heidän biisejään. Lisäksi isä on tehnyt muun muassa dokumentti- ja mainoselokuvia. Geeniperimä ja kasvuympäristö kuuluu epäilemättä Ronyan musiikissa. Levytyssopimuksen hän teki Warner Music Finlandin kanssa jo 16-vuotiaana. Nyt aika oli kypsä varsinaiselle levylle.

The Key Is The Key -levyn lähtökohtana on pop. Biiseistä löytyy lukuisia genrejä; esimerkiksi elektroa, r&b:tä, hip hoppia, räppiä, soulia ja itämaisia tunnelmia. Pehmeämmällä popilla käynnistyvä levy muuttuu nopeasti räväkämpään suuntaan. Tiukkaa komppia ja intensiivisyyttä on runsain mitoin.

Kappaleiden tekemisessä päävastuun kantavat Ronya ja tuottaja Rake eli Rauli Eskolin, joka on tehnyt menestyksekästä yhteistyötä lukuisten suomalaisartistien kanssa. Ronyan kanssa Raken lahjakkuus saa ehkä tähän asti suurimman täyttymyksensä. Sovitukselliset ja tuotannolliset koukut häikäisevät. Ylituotannon vaara kuitenkin vältetään.

Yksi syy tähän on Ronyan laulusuoritus, joka on tuotannon tasalla. Äänessä ja tulkinnassa on ilmaisuvoimaa.

Ronya hallitsee r&b-laulamisen tehokeinot. Samalla hänellä on oma soundi. Tarvittaessa tällaisella lahjakkuusreservillä varustettu laulaja saa keskinkertaisempiakin kappaleita lentoon. Mutta The Key Is The Key -levyllä biisimateriaali kantaa alusta lopuun asti.

Oma lukunsa on levyn teatraalinen teema ja sanoitukset. Levyn alussa Ronya vaivutetaan hypnoosiin ja lopuksi hänet herätetään. Hypnotisoijana toimivana Dr. Triloqvistina kuullaan Ronyan omaa isää. Sanoituksissa kerrotaan Ronyasta ja hänen alter egostaan Ajnorista.

Psykedeelinen teema voi olla keskivertokuulijan näkökulmasta haastava tai vaikea; varsinkin jos sanoituksiin syventyy tarkemmin. Teemavalinta ja käsittelytapa on silti samalla näkemyksellinen ja välttää kompromissit. Tällainen linja lupaa hyvää myös Ronyan jatkouralle ja tuottaa luultavasti jatkossa helpomminkin sisäistettäviä ratkaisuja.

Ronyan tyylissä on asennetta, särmää ja angstia. Tanssiessa tai taustamusiikkina, tyhjäksi Ronyan levy ei jätä. On selvää, että Ronyan kohdalla ei kannata puhua vain tulevaisuuden lupauksesta. Tulevaisuus on jo nyt.

Juhana Unkuri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.