Ruger Hauer: Mature

Kun Paperi T:n, Pyhimyksen ja Tommishockin muodostama suomirap-trio Ruger Hauer ilmoitti tekevänsä neljännen levynsä yhteistyössä Reginasta tuttujen Iisa ja Mikko Pykärin kanssa, luvassa oli melkoisten kontrastien kohtaaminen.

Näin myös kävi, ja se kuuluu heti albumin aivan poskettoman erinomaisen avauksen Typerykset jotka polttavat pilveä avoautoissa ja sitä seuraavan kakkosraidan Sekasin välillä.

Ensimmäisessä ärhennellään rajusti ikä- ja egokompleksien reunakaaoksessa kolkosti ja energisesti tärisevän biitin säestyksellä, kun taas toisessa meininki on Pykärin pariskunnan tavaramerkki-nössöelektropoppia Iisan laulamalla ”mun pää on mun (…) siitä kuuluu yhtäkkiä pum pum” -kertosäkeellä kuorrutettuna. Viimeistään se kippaa sokerikupin vanhan Ruger-saundin fanien tuoppiin. Eivätkä yllätykset jää tähän.

Siitä voitaneen kiittää tai syyttää Mikko Pykäriä, jonka valinta Maturen tuottajaksi ja säveltäjäksi on rohkea veto. Toki hänen työnjälkensä on virheetöntä, rakenteet hiottuja ja meininki melko kohdallaan. Silti ikään kuin sisustusblogien kliinisiä mausoleumeja muistuttava äänimaailma aiheuttaa törkeyksissä piehtaroivien räppäreiden taustalle aseteltuna jonkinasteista kognitiivista dissonanssia.

Meno käy jopa aika karmivilla tasoilla, muun muassa pikkuoravalaulujen säestämällä päätösraidalla Auf Wiedersehen.

Ruger Hauerista on myös muodostumassa energiataloudellisesti ihmeen epätasainen trio. Maturella Paperi T:n säkeissä vuorottelevat kulahtamispistettä lähentelevät maneerit ja paikoin aito heittäytyminen. Pyhimyksellä taas tuntuu olevan räpeissään roppakaupalla lyyrisiä rikkauksia mutta entistäkin vähemmän intoa, toisin kuin Tommishockilla, jolla on kyllä intoa muttei aina niinkään painavaa sanottavaa.

Mature on kaikesta huolimatta samanaikaisesti sekä tärkeä että törkeä levy, ja sen tekijät ansaitusti suomirapin ravintoketjun huipulla. Ilman erityisen syväluotaavaa kontekstiin uppoutumistakin albumin pääasiallinen sisältö resonoi ainutlaatuisella tavalla onnen ja elämän tilapäisyyden, rappion ja kyynisyyden sekä jonkinlaisen nousevan tai laskevan päihtymystilan eri mittaisten aallonpituuksien kanssa.

Homman hienous on kuitenkin siinä, että kaikkea tätä käsitellään mukavan penseällä ja jopa hieman elottomalla otteella ilman ylieläytymistä ja pateettisuutta. Tämän perusteella Maturesta muodostuu kierolla ja popahtavalla tavalla dekadentti antiteesi nykypäivän suomirapin tsemppihuumalle.

Heikki Kivelä

Uusimmat

Levyt

Annimaria Rinne: Jälkeenpäin

Eleanoora Rosenholm: Talvipalatsin puutarhassa

Dave Lindholm: Kynä & Kumppanit

Joose Keskitalo: En lähde surussa

Juulia Salonen Trio: Kylmillä vesillä

The 1975: A Brief Inquiry Into Online Relationships

Thought Gang: Thought Gang

Trygve Seim: Helsinki Songs

Trees: Trees

Sans: Kulku

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.