Saattue: Jäähyvästi

Riihimäeltä nahkaan ja niitteihin verhotun nyrkkinsä nostaa metalliyhtye Saattue, joka jää aikakirjoihin, jos ei muusta niin ainakin uuden musiikkigenren lanseeraamisesta. Nämä vekkulit kun kutsuvat musiikkiaan saattometalliksi. No mikä ettei, sanoi insinööri Sörsellsönkin aikoinaan.

Doomia ja melodista metallia yhdistelevä Saattueen ensilevy Jäähyvästi kuulostaa äkkiseltään köyhän miehen Swallow The Sunilta. Kitarat lanaavat mustuuden ytimessä, komppi laahaa kuin elävä kuollut madonsyömää jalkaansa, eteerisen kakkoskitaran maalatessa yksinäistä valonsädettä kaukaisuudessa.

Omintakeista Saattueen mätössä on laulaja T. Koskisen thrash-karjunta, jotka tekevät kertosäkeistä juuri passeleita hartaaseen yhteislaulantaan niin bändin konserteissa kuin heavyorientoituneissa bileissäkin - etenkin kun bändin hurmaavan synkeä lyriikka on suomenkielistä. Laulua kuullaan myös puhtaana sekä örinämuodossa, mikä tekee paikoin mukaan liittyvän Ines Luukkasen heleän tunnelmoinnin kanssa levystä oikein mielenkiintoisen uutuuden.

Petja Savoila