Sväng: Hauptbahnhof

Arvio: 4/5 tähteä.

Kansanmusiikkiyhtyeen best of -kokoelmalevy? Harva tässä genressä pääsee näin pitkälle, joten pisteet 14 vuotta toimineelle Svängille.

Aivan perinteinen kokoelma Hauptbahnhof ei ole, sillä Sväng on äänittänyt yleisönsuosikkinsa uudestaan ”vastaamaan tämän päivän soittoa ja saundia”.

Mukaan on otettu myös uusia kappaleita, kuten versio Harry Potter -elokuvien Hedwig’s Themestä, joka lepattelee menemään sadunomaisesti. Se sopii Svängin ohjelmistoon hyvin, kuten Hayao Miyazakin Liikkuvan linnan teemakin.

Kuten kaikki tässä vaiheessa tietävät, Sväng on virtuoottinen ja moni-ilmeinen. Kaikki tuntuu onnistuvan erityyppisistä kansanmusiikeista amerikkalaisiin juurityyleihin, 1900-luvun alun tunnelmia manaavasta tanssimusiikista ja taiteellisempaan tykitykseen.

Silti Hauptbahnhofinkin koskettavimpia hetkiä on jatkosodan korsutyyliin epävireisesti väpättäen tulkittu venäläisvalssi Muromskin tiellä.

Kuten sanotaan, huuliharppu on ainoa instrumentti, jossa kuulee ihmisen sisään- ja uloshengityksen, ja siksi se on niin inhimillinen.

Suonna Kononen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.