The xx: I See You

Arvio: 4/5 tähteä.

Vuosi 2009 oli Lady Gagan vuosi. Provokatiivisen poptähden megahittien ohella vuoden suosituimmat biisit olivat estetiikaltaan massiivisia, silkinsileäksi tuotettuja milleniaalisia popkappaleita, jotka enteilivät jo pompöösin EDM:n nousua.

Indien saralla saman vuoden isoin tapaus oli The xx, joka toimi täysin päinvastaisesti edellä kuvattuun verraten. Se, mikä näille sisäänpäin kääntyneille lontoolaisnuorille oli täysin luontainen tapa ilmaista itseään, oli ennenkuulumatonta suuren yleisön korvissa.

The xx loi minimalistisella, modernia alt-r’n’b:tä ja indietä sekoittavalla debyytillään uuden makuuhuonepopin mallin, jota londongrammarit ja monet muut ovat sittemmin kopioineet.

Tänä vuonna Helsingin Flow Festivaalilla esiintyvän The xx:n ainutlaatuisuus piilee trion ryhmädynamiikassa. Basisti-laulaja Oliver Sim sekä kitaristi-laulaja Romy Madley Croft luovat jännitettä soittamalla mieluummin liian vähän, kuin yrittäisivät kikkailla teknisesti monimutkaisilla sointukierroilla. Laulajina he ovat kuin rakastavaiset, jotka vuoroin kuiskivat toistensa korviin. Trion tuottajavelho Jamie xx – joka on kuin popimpi versio Burialista – tuo sekaan Lontoon urbaanin elektronisen musiikin rytmit ja estetiikan.

Jamie xx julkaisi kaksi vuotta sitten elektronisen tanssimusiikin perinnettä kunnioittavan debyyttinsä In Colours, jonka vaikutus kuuluu I See Youlla etenkin samplejen käyttönä. Etenkin Daryl Hallia & John Oatesia samplaava tanssihitti On Hold on luontaista jatkoa In Coloursille. Replica puolestaan on Croftin ja Simin väliseen jännitteeseen perustuvaa, jo debyytiltä tuttua yömusiikkia, mutta 90-lukulaisen rumpukoneen rytmittämänä.

The xx:n vähäeleinen instrumentaatio on aina ollut hyvin tummaa ja kuivaa, mutta burialmaisessa Dangerousissa Jamie xx käyttää yllättäen torvia ja laajentaa yhtyeen äänipalettia kohti modernia klubimusiikkia. Kappaleesta tuleekin todennäköisesti seuraava single ja DJ:den remix-suosikki.

Palettia laajentaa myös A Violent Noise, jonka syntikka-arpeggiot kohoavat kuin lasersäteet yökerhon pimeimmästä nurkasta.

The xx on I See Youlla jo megaluokan yhtye. Silti lontoolaispopparit yhä mielletään indiebändiksi ja yhtye onkin malliesimerkki, kuinka 2000-luvun indie popissa on ollut kyse ennen kaikkea estetiikasta. I See Youlla tämä tavaramerkiksi muodostunut estetiikka on yhä tallella, mutta itsevarmempana kuin koskaan.

Arttu Seppänen