Timo Lassy & Teppo Mäkynen: We Jazz Records

Jazz

5/5 tähteä

Ensikosketukseni saksofonisti Timo Lassyyn on tullut sankari-dj ja sarjakuvahahmo Ornette Birks Makkosen kautta. Jos Charlie Parkerin moottoripyörän sivuvaunuun liftannut dj suosittelee suomalaista saksofonistia, otan asian tosissaan.

Sekä Lassy että duotoverinsa, rumpali Teppo Mäkynen ovat vast’ikään saaneet tunnustukset vuoden jazzlevystä. Parivaljakko on soittanut yhdessä Five Corners Quintetissa, Teddy Rok Sevenissä sekä useissa muissa yhtyeissä. Nyt on minimalismin vuoro, ja rumpujen sekä tenorifonin lisäksi levyllä soi vain ajoittainen sähköinen looppi. Kuten jatsissa yleensä, merkittävä osa ajasta menee sooloiluun. Lassy & Mäkynen toteuttavat konseptia niin, että toinen on usein vaiti samalla kun solisti hypnotisoi kuulijaa.

Noin kolmeminuuttiset biisit koostuvat toisteisista kompeista tai riffeistä, jotka vievät tunnelman jopa Philip Glassin esoteeriseen sykkeeseen. Levyn kaari jännittyy loppua kohti kuin psyyken ytimeen tähtäävä jousi. Levyn voi onneksi kuunnella vaikka viidesti putkeen.

Jemo Kettunen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.