Ihmisen kuvia

Vappu Rossi

Jäälinnun päivät

Galleria G12:ssa Kuopiossa 16.4. asti

Helsinkiläinen kuvataiteilija Vappu Rossi piirtää. Jäälinnun päivät -näyttely koostuu herkullisen monista viivoista ja pienistä viittauksista. Pääosassa on ihminen ja ihmisen kasvot sekä liike.

Rossin piirrosjälki on lähes meditatiivista, mutta tiukasti läsnä ja kosketuksessa paperiin. Paine vain vaihtelee. Lyijyn ja hiilen jälki siirtää taiteilijan värähtelyn ja sydämenlyönnit hiljalleen paperille. Millimetrin tarkkuudella viiva elää ja rakentaa kuvaa.

Paikoitellen jälki tuo mieleen seismografin piirturin jäljen tai ehkä automaattikirjoituksen. Kuva tuntuu rakentuvan itsekseen, taiteilijan toimiessa välittäjänä. Kuviin kätkeytyy selkeästi muistoja menneiden vuosikymmenten kuvista, viittauksia taidehistoriaankin. Kollektiivinen muisti toimii.

Viiva itsessään on täynnä voimaa ja herkkyyttä, ja se hengittää antaen tilaa pienille paineen vaihteluille, liikutuksille ja kuvantakaisellekin: sille mille ei aina ole sanoja.

Kasvokuvia on mahdollista katsoa läheltä ja kaukaa. Ne ovat paljaita ja viiva toimii lähietäisyydeltäkin johdattajana.

Rossi ei kikkaile, sotke tai kokeile, vaan luottaa viivan voimaan tai heikkouteen. Ainoa sotku syntyy avajaisperformanssin aikana teoksessa Carbon Based Love, jolloin tanssija Ingrid André toimii viivan välittäjänä, jättäen oman jälkensä gallerian seinään piirrettyyn mieshahmoon.

Uusimmat

Näyttelyt

Kuopion taidemuseo: Upside Down - Teoksia Saastamoisen säätiön kokoelmasta

TeamLab: Massless

Leena Mäki-Patola: Kolme väriä

Yli sadan kuvataideharrastajan teoksia esillä Lapinlahdella

Koen Vanmechelen: Its About Time - Kyse on ajasta

Maailmankuulu muotikuvaaja Camilla Åkrans haluaa kuvata naiset monikerroksisina: "Emme ole vain kauniita ja miellyttäviä"

Jyrki Heikkinen: Pimp my crap #3

Jouni Airaksinen: Luonnosta - ihmistä

Antti Rönkä Galleria Ars Liberassa

Sara Hildénin taidemuseo: Berlinde De Bruyckere

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.