Jumaluuksia ja kaljapullonkorkkeja

Näyttelyt

Pekka Hiltunen

Vanhat Jumalat, Uudet Ikoonit

Galleria Carree, 5.7.2012 asti

Kuopiolainen kuvataiteilija Pekka Hiltunen on pistänyt uusiksi ikonitaiteen. Tai ainakin luonut se esikuvanaan omanlaisensa ”ikoonien” ja rukousten maailman. Galleria Carreen seiniä kiertää sekatekniikalla toteutettu pyhäinkuvien joukko, jossa sekoittuvat hiomalla käsitelty maalausjälki, kollaasimaisuus ja valmismateriaali. Taiteilija on nakutellut uusiokäyttöön kaljapullonkorkkeja, hinkannut maalauspohjaa ja uudelleenmaalannut, sirotellut valmiskirjaimia koristeeksi ja viitteiksi.

Näistä osasista rakentuu teossarja, jonka symboliikassa on jokaiselle jotakin tuttua. Viittaukset ohjailevat Egyptiin, kotoisiin metsänhenkiin ja tietenkin ikonimaisiin symboleihin ja ajatukseen jumaluuden ja pyhyyden kohtaamisesta. Kun ikonitaidetta ajattelee kokonaisuudessaan suuntautumisena kohti jumalaa – kuvallisena oppina lukutaidottomille - herää hienoinen kysymys siitä, mitä kohti nämä Hiltusen ikonit ohjaavat? Mitä kuvastavat kierrätysmateriaalit tai huolimaton ja paikoin kiusallisen tuhruinen maalausjälki? Mikä on se palvomamme pyhyys, joka olisi näistä luettavissa?

Hiltusen teokset ovat epätasaisia, naivistisia ja hiukan brutaaleja. Aivan kuin taiteilija tarkoituksella virittelisi epätasapainoa ja vähän vinksahtanutta jännitettä kuvan osasten ja materiaalien välille. Hillittyyn ikonimaalaamisen kieleen tulee näin jotakin inhimillistä ja arkista, ehkä jopa armollista. Rosoisuus ja juuri ikonimaisuus on silti paikoitellen häiritsevää.

Hauskinta Hiltusen teoksissa on leikkisä suhtautuminen kuvan kehystämiseen, tai oletukseen siitä missä kuva loppuu ja kehys alkaa. Teoksia ei ole varsinaisesti kehystetty, vaan kehykset laajenevat suoraan kuvasta, välillä hillitymmin ja välillä kasvattaen kuvan reliefimäiseksi kokonaisuudeksi.

Jos maalausteknisiltä ongelmakohdilta sulkee silmänsä, voi nauttia värin hehkusta, työstämisen suoraviivaisuudesta ja kaiken läpi tihkuvasta lämpimästä huumorista.

Sari Hakala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.