Kaikki ei ole sitä miltä se näyttää

Riikka Mäkikoskela

Hallitsemattomia tapauksia

Galleria Carree 10.2. asti

Helsinkiläinen kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Riikka Mäkikoskela on rakentanut ilmavan näyttelyn, joka koostuu veistoksista ja installaatioista. Materiaalivalinnat ovat harkittuja ja tarkkoja, vaikka teosten perusluonne säilyykin kokeilevana.

Hallitsemattomia tapauksia saattaa viitata taiteilijan jatkuvaan vuoropuheluun materiaalinsa ja ympäristönsä kanssa. Pienet installaatiot ja veistokset ovat kuin pysähdyskuvia tavanomaisista hetkistä, jotka voi nähdä toisin, aina uudelleen ja hieman varioituna.

Materiaalien kirjo on kohtuullisen laaja, mutta se ei tee kokonaisuudesta tunkkaista tai tukkoista, eivätkä materiaalivalinnat vaikuta teennäisiltä tai nokkelilta. Yllättäen myös galleriatila, joka itsessään on haastava, pääsee nyt oikeuksiinsa ja mukaan vuoropuheluun.

Papan tekemä keittiöjakkara ja Ikea-pöytä materiaaleina ovat silkkaa readymadea, mutta harkittua sellaista, ajattelun ja valinnan tulos. Pöydät ja tuolit osana teoksia sitovat kokonaisuuksia toisiinsa ja herättävät mielikuvia ajasta ja liikkeestä, elämän ikiaikaisesta toistumisesta, aina vähän samanlaisena ja kuitenkin erilaisena.

Taiteilija luo pienoismaailmoja, joissa kaikki ei ole sitä miltä se aluksi näyttää. Paha sisään, hyvä ulos on herkullisilla valumilla kuorrutettu ja koristeltu piparkakkutalo, josta puuttuu ikkunat ja ovet. Samalla kun hajuaisti jo etsii piparin tuoksua ja muistaa lapsuuden kireähköt leivontasessiot, huomaa että talo onkin savitavaraa. Kadehdittavan runsas sokerikuorrutus on akryyliväriä ja kokonaisuus seisoo papan tekemän keittiöjakkaran päällä. Kuin varkain omista mielikuvista ja muistoista tulee osa teosta.

Toinen syötävänoloinen teos on Kädestä suuhun. Se rakentuu koristeellisesta kakkuvadista ja makeisnauhasta, josta taiteilija on muovaillut lapaset. Samalla kun tekisi mieli vähän maistaa, voi melkein tuntea suussaan nirskuvan ja märän tumpun, jota lapsena imeskeli.

Mäkikoskela johdattaa katsojaa lempeästi tutustumaan omaan maailmaansa. Hieman vakavaan ja vähän absurdiin, rinnastuksista rikkaaseen.

Uusimmat

Näyttelyt

Kuopion taidemuseo: Upside Down - Teoksia Saastamoisen säätiön kokoelmasta

TeamLab: Massless

Leena Mäki-Patola: Kolme väriä

Yli sadan kuvataideharrastajan teoksia esillä Lapinlahdella

Koen Vanmechelen: Its About Time - Kyse on ajasta

Maailmankuulu muotikuvaaja Camilla Åkrans haluaa kuvata naiset monikerroksisina: "Emme ole vain kauniita ja miellyttäviä"

Jyrki Heikkinen: Pimp my crap #3

Jouni Airaksinen: Luonnosta - ihmistä

Antti Rönkä Galleria Ars Liberassa

Sara Hildénin taidemuseo: Berlinde De Bruyckere

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.