Lopulta taiteilijakin on katsoja

Mullasta itää nurmikkoruohoa, joka kasvaa ja kuolee. Vesiliimaseoksella kiinnitetty multa halkeilee, ruohon kasvusuunta vaihtuu.

– Minulle siinä on kaksi ihmistä, tai sielua, mutta kukin saa nähdä, mitä haluaa, Juntura tuumii Diptyykki-teoksestaan, joka sai alkunsa joulukuussa ja jatkaa eloaan Varkauden taidemuseon seinällä.

Näyttelyn nimi, Vaiti, tulee hiljaisesta voimasta, joka kuljettaa elämän virtaa eteenpäin. Pysyvästä kaiken uusiutuvan ja muuttuvan takana.

Siinä, missä kolmiulotteisuus on Diptyykissä käsin kosketeltavaa, se on nimettömässä teoksessa illuusio, jonka Juntura on saanut aikaan metallilevyä hiomalla. Katse porautuu syvyyteen, vaikka levy on todellisuudessa vain muutaman millin paksuinen.

Toisessa nimettömässä Juntura on yhdistänyt raskasta rautaa eläviin ituihin. Mattamusta väripinta sitoo materiaalit yhdeksi.

Taiteilija itse kokee muuttuneensa.

– Teokseni ovat prosessillisia. Vielä pari vuotta sitten ajattelin, ettei prosessilla ole merkitystä, vaan ainoastaan sillä, millainen teoksesta tulee.

Hän puhuu töistään paljon, mutta korostaa katsojan omaa tulkintaa.

– Toivoisin, että ihmiset jättäisivät aivonsa ja oman historiansa narikkaan, kun tulevat näitä katsomaan. Tarkoitus on, että jokainen teos yllättää katsojan ja minutkin.

– Teen kovasti töitä ja yritän tehdä mahdollisimman hyviä teoksia. Minulle on tärkeää, että työt ovat loppuun asti tehtyjä, tai siihen asti, kun ne ovat saaneet oman elämän. Sen jälkeen olen minäkin katsoja muiden joukossa, eikä minua tarvita enää.

Kappelimaiseen tilaan sijoitetussa Oraakkeli-installaatiossa katsoja on teoksessa mukana, kysymässä elämän tarkoitusta, tai mikä itse kunkin mieltä askarruttaa. Tai rauhoittumassa vain. Juntura on itse säveltänyt teoksen musiikin.

Taidemuseon näyttelyssä on vain kuusi teosta, mutta kierroksen jälkeen tuntee nähneensä enemmän. Vahvoja töitä ei ehkä kykenisi enempää sulattamaan.

Mikko Juntura on 35-vuotias ja asuu tällä hetkellä Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiasta vuonna 2012. Lähtöisin hän on Torniosta.

Junturan tärkeimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet Ele Galleria Art Alexissa Helsingissä vuonna 2012 sekä Totuus ei mistään Vanhan Raatihuoneen galleriassa Turussa ja Taidemaalariliiton galleriassa Helsingissä vuonna 2014.

Vaiti-näyttely Varkauden taidemuseossa 26.4. saakka.