PMMP:tä ja kaskenpolttoa

Elämä on täynnä sattumia. Ellei Savon Sanomien lehtikuvaaja Tomi Glad, 36, olisi mennyt iltakaljalle työpäivän jälkeen vuonna 2001, hän tuskin olisi tavannut mainostoimistossa työskentelevää miestä, joka kaipasi valokuvaajaa ottamaan kuvia Pori-esitteeseen.

–Sanoin miehelle valmistuneeni Voionmaan opiston valokuvauslinjalta, jolloin hän pyysi minua tuomaan kuvia näytille. Vein kuvia, ja hän sanoi, että kuvat ovat ihan hyviä, Glad kertoo.

Pian tämän jälkeen Glad pääsi ottamaan kuvia esitettä varten. Esite menestyi, ja sana Gladin ottamista kuvista alkoi kiertää. Ensin Porin kaupunki halusi Gladin kuvaamaan kaupungille, vähitellen myös iltapäivälehdet ja aikakauslehdet alkoivat soitella.

Gladin lehtikuvaajan ura käynnistyi toden teolla hieman alle kymmenen vuotta sitten.

–5. joulukuuta 2003 Satakunnan Kansasta soitettiin ja kysyttiin, tulisinko tekemään heille keikan. En muista keikkaa enää tarkasti, mutta kuvan muistan hyvin – se oli älyttömän huono, Glad naurahtaa.

Vuodesta 2010 Savon Sanomilla lehtikuvaajana työskennellyt Glad kertoo, ettei hän alun perin edes suunnitellut lehtikuvaajan uraa. Valokuvausinnostus iski miehen ollessa parikymppinen.

–Olin aina halunnut elokuvaohjaajaksi, mutta tajusin, että en millään pysty hallitsemaan niin isoa kokonaisuutta, joten ajattelin, että kokeilen valokuvausta.

Onnistumisten myötä valokuvaus alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Ensimmäisen järjestelmäkameransa Glad hankki 90-luvun lopulla.

–Olin tuolloin työttömänä, joten minulla ei ollut oikein muuta tekemistä, kuin kuljeskella koiran kanssa metsässä ja kuvata koiraa, kukkasia ja sitä metsää, Glad sanoo hymyillen.

Glad on valokuvaajana itseoppinut. Uransa alussa hän kuitenkin tarkasteli paljon muiden ottamia kuvia.

–Huomasin matkivani kuvia, ja kuvistani tuli huonoja kopioita. Lopetin kuvien katsomisen ihan kokonaan moneksi vuodeksi. Ajattelin, että teen sitten vaikka väärin, mutta teen niin kuin teen.

Gladin ottamia valokuvia pääsee tutkimaan VB-valokuvakeskuksessa tänään avautuvassa Sanomalehtikuvia-näyttelyssä.

–Tyyliäni on kuvailtu synkäksi, mutta yritän päästä siitä eroon.

Näyttely on Gladin omien sanojen mukaan hänen ”ensimmäinen ihan oikea näyttely”. Esillä olevat kuvat ovat lehtikuvaajan aikaansaannoksia vuosilta 2007–2013.

Mielenkiintoisten kuvien lisäksi näyttelyssä on muutakin mielenkiintoista. Se alkaa PMMP-yhtyeen kuvasta ja myös loppuu PMMP:hen.

–Ajattelin, että näyttely on kätevä lopettaa kuvaan PMMP:stä, kun myös PMMP lopettaa, Glad selventää.

Luonnollisesti näyttely pitää sisällään kuvia laidasta laitaan. Omiksi suosikeikseen Glad mainitsee kaskenpoltosta ottamansa kuvan, jossa sommittelu ja tunnelma ovat kohdillaan, ja 100-vuotiaasta Eino Laukkasesta kännykän kameralla nappaamansa kuvan.

–Tykkään kuvasta, koska se on niin rehellinen.

Tomi Gladin Sanomalehtikuvia-näyttely VB-valokuvakeskuksen Ateljeetilassa 12.7.–31.8.