Poikkeuksellisen ratkaiseva hetki

Näyttelyt

Topi Ruotsalainen

News & Reruns (directors cut)

Maalauksia G12:ssa 10.4. asti

Kuopiosta lähtöisin oleva taidemaalari Topi Ruotsalainen maalaa ihmistä. Ruotsalaisen ihminen on useimmiten tilassa tai tilanteissa, yksin ja yhdessä, joukkoina, ryhminä ja verkostoina. Tila on jännitteinen, välillä melkein uhkaava.

Ruotsalaisen maalauksissa ihmiselle näyttää tapahtuneen jotakin tai se on tapahtumaisillaan. Taiteilija pysäyttää kuvan sellaiseen elokuvalliseen leikkauskohtaan, josta ei ole enää paluuta. Se, mitä kuvassa seuraavaksi tapahtuu, jää kieppumaan mieleen.

Maalaus on ratkaiseva hetki, jonka jälkeen toiminta muuttaa suuntaa. Emme välttämättä tiedä, mitä tapahtuu, tai mihin suuntaan tilanne lähtee kehittymään. Se saattaa myös laueta, mutta todistamme vain sen hetken, jonka juuri näemme.

Maalauksissa ihminen on myös saattanut itsensä tiettyyn tilaan, välillä surkuhupaisaan, välillä pelkästään surkeaan. Ruotsalainen kuvaa näitä hetkiä taidokkaasti ja ihmisluontoa hellien. Näyttää, että taiteilija luo uskottavia ja koskettavia hahmoja vain muutamalla pensselin vedolla. Jälki on kadehdittavan taitavaa.

Poikkeuksellinen hetki on Never forget -installaation kansallisromanttinen kiekkotuuletus. Maalaus itsessään kelpaa ikoniksi kansalliselle voitontunteelle ja me-hengelle. Kopion siitä saisi ripustaa jokaisen suomalaiskodin seinälle, heti Taistelevien metsojen kylkeen.

Old boys muistuttaa ulkoisestikin loimilankaa ja maton kudetta. Miesmassa on hurmoksellisen ja yhteisöllisen aaltoilun vallassa. Tarkemmin katsottuna homogeeninen joukko on kuitenkin repeämässä. Hyvä veli -ryhmäytyminen on epäonnistumaisillaan ja joukossa on luopio, jonka liepeillä alkaa juuri tapahtua. Lopun saa kuvitella itse.

Sari Hakala

Uusimmat

Näyttelyt

Kuopion taidemuseo: Upside Down - Teoksia Saastamoisen säätiön kokoelmasta

TeamLab: Massless

Leena Mäki-Patola: Kolme väriä

Yli sadan kuvataideharrastajan teoksia esillä Lapinlahdella

Koen Vanmechelen: Its About Time - Kyse on ajasta

Maailmankuulu muotikuvaaja Camilla Åkrans haluaa kuvata naiset monikerroksisina: "Emme ole vain kauniita ja miellyttäviä"

Jyrki Heikkinen: Pimp my crap #3

Jouni Airaksinen: Luonnosta - ihmistä

Antti Rönkä Galleria Ars Liberassa

Sara Hildénin taidemuseo: Berlinde De Bruyckere

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.