Serkuksilla on sama maailma

Kuvataiteilija Sirpa Ylhäinen ja musiikin tohtori Arja Kastinen löysivät pari vuotta sitten lapsuutensa yhteisen maailman.

Serkuksien oivalluksesta syntyi neljän maalauksia ja kantelemusiikkia yhdistävän näyttelyn paketti.

Kolmas näyttelyistä, Maan lapset avautui torstaina Varkaudessa ja neljäs avautuu syksyllä Joensuun taidemuseossa.

Aiemmat näyttelyt olivat Nurmeksessa ja Joensuussa.

–Meitä yhdistää tekemisen tapa. Kuvat ja musiikki syntyvät omassa tahdissaan ilman suunnittelua. Meillä on aivan samanlaiset ajatukset, serkukset kertovat.

Naisten juuret ovat Pohjois-Karjalassa. Ylhäinen asuu nykyisin Joensuun Revonkylässä ja Kastinen Kyrössä Varsinais-Suomessa.

–Vietimme lapsina paljon kesiä yhdessä ja olimme parhaat kaverit. Sitten tuli 30 vuoden tauko, kunnes Arja yllättäen soitti ja pyysi minua julkaisunsa kuvittajaksi.

–Kieltäydyin, sillä enhän minä osaa mitään kuvittaa. Arja valitsi kuitenkin julkaisunsa kanneksi Maan lapset -maalaukseni ja se päätyi myös julkaisun nimeksi. Siitä se lähti, Ylhäinen kertoo.

Kastinen ei sävellä suoraan serkkunsa maalauksista, eikä taiteilijaserkku maalaa hänen musiikistaan. Maalaukset ja musiikki ovat yhdessä yhteinen teos.

–Astumme eri ovista samaan maailmaan, he selvittävät.

Serkukset hämmästyivät, kuinka hyvin musiikki ja maalaukset toimivat yhdessä, mutta vielä enemmän he kertovat sen hämmästyttäneen katsojia.

Kastisen kantele soi nauhalta näyttelytilassa. Livenä hän soitti kannelta avajaisissa ja toisen kerran näyttelyn purkupäivänä.

–Olen säveltänyt aiempiin näyttelyihin oman musiikin. Tähänkin se oli tulossa, mutta nyt en ehdi muuta kuin ladata muutaman kappaleen nettiin, muusikko vinkkaa.

Kastinen ei edes tiedä, montako kannelta omistaa. Suurin osa niistä on vanhojen 1800-luvun ja 1900-luvun museokanteleiden uniikkikopioita.

–Jokainen kannel soi aina eri tavalla, sillä ne viritetään joka kerta uudelleen. En koskaan tiedä, mitä musiikista tulee.

Ylhäinen kuvaa maalaustekniikkaansa matkaksi, minkä määränpäästä hänellä ei ole edes aavistusta.

–En luonnostele enkä suunnittele. Kuvat vain tulevat.

Hän maalaa kovalle vanerille. Töissä on monta kerrosta, ensin liimamassa, sitten pinnalle valutettu akryyli. Lopullisen muotonsa maalaukset saavat öljyväristä, mikä peittää kokonaan akryylin alleen.

–Tekniikka on hidas ja työläs, mutta en voisi tehdä muuten. Vaikka alimmat kerrokset eivät näy, niiden on vain oltava mukana.

Maan lapset -näyttely Varkauden taidemuseossa 24.2. asti. Arja Kastisen näyttelyyn säveltämää musiikkia ilmestyy pian osoitteeseen www.temps.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.