Taidemuseo Eemil: Antti Immonen ja Timo Kokko

Näyttely jatkuu Taidemuseo Eemilissä 20.5.2018 asti

Taidemuseo Eemil Lapinlahdella esittelee kahden kuopiolaisen nykyveistäjän Antti Immosen ja Timo Kokon uusimpia teoksia. Näyttelyn teeman, avaruudellisia veistoksia ja installaatioita, sisälle mahtuu paljon.

Näyttelytila tuntuu jopa ahtaalta ja pilkotulta, varsinkin kun näyttelyn teokset viittaavat niinkin ison asiaan kuin universumi.

Maailmankaikkeus koostuu aineesta, aine koostuu atomeista ja molekyyleistä ja sillä on massa. Aine ei ole muuttumatonta, vaan sen olomuodot voivat vaihdella seurauksena atomien ja molekyylien liikkeestä. Joka hetki meidänkin lävitsemme kulkee hiukkasia, pimeää ainetta alkuräjähdyksen jäljiltä.

Yhteisnäyttelyn teoksista moni on liikkeessä tai esittää pysäytyskuvan liikkeestä. Kun varsinaista liikettä jää tarpeeksi kauan seuraamaan, saattaa tuntea pahoinvointia veistoksen heiluessa näkökentässä. Näin käy useamman teoksen kohdalla, mutta tasapainoaistin häiriöt tuovat oman herkullisen lisänsä kokonaisvaltaiseen taiteen kokemiseen.

Taiteilijat ovat yhdessä ja erikseen luoneet kiinnostavan maailmankaikkeuden, monenlaisella mittakaavalla.

Antti Immosen Space/Craft-veistosinstallaation liike on fyysisesti pysähtynyt, juuri oikeaan aikaan, teoksen jo tunkeutuessa museon kattopaneelin läpi. Liikkeen tuntu on silti valtava. Tarkemmin katsoen ja tietyssä valossa teos tunkeutuu heijasteena myös museon ikkunaseinän läpi, osaksi savolaista metsämaisemaa.

Timo Kokon Dark Light Space koettelee aisteja eri tavalla. Tuntemattomaan pimeään tilaan astuminen on ihmiselle aina haaste, se herättää ainakin lievänä pelon, alkukantaisen vaiston olla varuillaan.

Kokon luoma tila on kuitenkin turvallinen. Se on meditatiivisen rauhaisa, tasapainoaistia kutitteleva kokonaisuus, jonka sisällä kannattaa viipyä pitkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Näyttelyt

Ostia, portti Roomaan -näyttely tuo antiikin kaikuja suomalaisten nähtäväksi – Vapriikki on kansainvälisten historiallisten näyttelyiden ykköspaikka Suomessa

Arvio: Anu Tuominen etenee teoksissaan kuin tutkija, mutta omalla logiikalla

Näyttelyarvio: Yläsavolainen taidekatselmus näkee painajaisia ja herää huomisuskoon Iisalmessa

Frantiek Kupka Ateneumissa - Tsekkiläinen kuvataiteilija pyrki tavoittamaan maalauksillaan musiikin logiikan

Nabbteeri: Xerox days

René Magritte ensi kertaa Suomessa – siinä todellinen kulttuuriteko

Kuopion taidemuseo: Upside Down - Teoksia Saastamoisen säätiön kokoelmasta

TeamLab: Massless

Leena Mäki-Patola: Kolme väriä

Yli sadan kuvataideharrastajan teoksia esillä Lapinlahdella

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.