Halo 4 - 343 Industries

Xbox 360

Yli viisi vuotta on kulunut siitä, kun miljoonat pelaajat hyvästelivät yhden nykypelien kovimmista sankareista. Pelastettuaan ihmiskunnan Master Chief syväjäädytti itsensä cryo-uneen kaukana avaruuden kiertoradalla Halo 3:n tunteikkaassa loppukohtauksessa. Sittemmin Halo-pelejä on tullut lisää, mutta ikonista toimintatähteä niissä ei ole näkynyt.

Microsoftin kirkkain yksinoikeussarja saa nyt Master Chiefin takaisin uuden tekijätiimin käsissä. Sarjan kehittänyt ja sitä vuodesta 2001 asti luotsannut huippustudio Bungie luopui tehtävästään ja vetovastuun sai 343 Industries.

Spekulaatiota tästä on riittänyt, mutta huoleen ei ole onneksi aihetta. Erinomainen Halo 4 sekä tekee kunniaa perinteille että jatkaa korkeita standardeja.

 

Eteneminen koostuu pääpiirteittäin avaruusolioita vastaan taistelemisesta, mutta toiminta on saatu moniulotteiseksi ja yllättäväksi. Aseiden heikkoudet ja vahvuudet on huomioitava tilanteen mukaan, tulitaisteluissa kannattaa hyödyntää ympäristön suojaa. Erikoiskyky kuten suojakilpi, näkymättömyys tai rakettireppu on syytä valita pelityyliinsä sopivaksi.

Laajoissa kentissä pääsee myös ohjaamaan kulkuvälineitä aina ilma-aluksista tankkeihin ja maastureista mecha-robotteihin. Uusi vihollisrotu puolestaan piristää toimintaa ja antaa käyttöön tuoreen asearsenaalin.

 

Mahtipontinen pelikokemus tuntuu tasapainoiselta ja palkitsevalta. Se myös innostaa kokeilemaan erilaisia toimintatapoja, joten jälleenpeluuarvo on kunnossa.

Pelaaminen on antoisinta yhteistyössä kavereiden kanssa joko jaetulta ruudulta tai netissä. Molemmat tarjoavat jännittävää ja monipuolista viihdettä – etenkin haastavimmalla vaikeustasolla. Silloin vihollisten fiksu tekoäly korostuu, mikä on aina ollut Halojen vahvuus.

Saman voi sanoa myös verkkomoninpelistä. Sen kenttäsuunnittelu on monipuolista, nettikoodi jouhevaa ja pelimuodot kiinnostavia. Tosin lopullinen pätevyys selviää vasta, kun serverit täyttyvät kunnolla ja sisällön pitkäaikainen tutkiminen voi alkaa. Mutta ennusmerkit ovat jo erittäin positiiviset.

 

Laadukkaan pelattavuuden ohella Halo 4 vakuuttaa myös audiovisuaalisesti. Tunnelma on parhaimmillaan pauhaava, kun peli repii suorastaan uskomatonta kuvallista antia jo seitsemän vuotta vanhasta konsolista. Puhuttelevissa avaruusmaisemissa on lisäksi huomattavaa visuaalista vaihtelua, joten tapahtumapaikkoihin ei ehdi kyllästyä.

Pelien äänimaailmaa tulee puolestaan liian harvoin käsiteltyä, mutta silläkin saralla Halo 4 on tunnelmallinen ja loppuun asti harkittu.

Kaiken kaikkiaan Halo 4 tarjoaa väkivahvan scifi-elämyksen. Viihdyttävän kampanjan haluaa läpäistä useasti, yhteistyöpelaaminen on erittäin mielenkiintoista, ja netin moninpeli osoittaa todellista potentiaalia. Mutta paras saavutus on kuitenkin se, että yleisö saa suuren tähtensä ryminällä takaisin.

Johannes Valkola

Uusimmat

Peliarviot

Never Alone

Lara Croft and the Temple of Osiris

The Legend of Korra

Battle Academy

Shape Up

Game of Thrones: Episode One – Iron From Ice

Bungie:Destiny

Hyrule Warriors: Omega Force, Team Ninja, Nintendo

Ryse: Son of Rome

Battlefield 4

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.