The Swapper

Facepalm Games

PC

Tänä vuonna Suomen peliteollisuuden liikevaihto yli kaksinkertaistuu vuodesta 2012. Summa liikkuu jossakin 600 ja 800 miljoonan euron välissä, ja kasvu jatkuu nopeana. Viennin osuus myynnistä on lähes sata prosenttia.

Alalla on noin 150 yritystä ja noin 2000 työntekijää. Mikäli itse olisin tulevaisuuttani pohtiva nuori, harkitsisin vakavasti pelialaa. Työntekijöistä on jatkuva pula, ja siksi palkatkin ovat kohdallaan. Pelintekijöille on aina kysyntää, mutta markkinointipuolen ammattilaisista on erityisen kova pula.

Tunnemme Remedyn, Rovion ja Supercellin menestystarinat, mutta tälläkin alalla mielenkiintoisin materiaali tulee marginaalista. Helsinkiläisen Facepalm Gamesin PC-peli The Swapper tuli myyntiin noin kuukausi sitten. Lukuisia palkintoja kerännyt The Swapper maksaa Steam-nettikaupassa 14 euroa. Siitä diilistä ei pelaajan kannata kieltäytyä.

Facepalm Games on pieni indie-studio, joka on syntynyt rakkaudesta peleihin. Kokopäiväisiä työntekijöitä on vain kaksi, ja heitä on avustanut kaksi freelanceria. Kaikesta näkee, että The Swapperia on tehty ilman hittipelien matkimista ja kohderyhmäajattelua. Tämä on taidetta termin parhaassa mahdollisessa mielessä.

Tapahtumat sijoittuvat kaukaiseen avaruuteen, missä yksinäinen päähenkilö yrittää pysyä hengissä ja taivaltaa kohti vapautta. Sen kummempia taustatarinoita ei ole. The Swapper ei selitä itseään, vaan suunnilleen ainoa annettava ohje on ”tutki jokainen paikka ja kokeile kaikkea mahdollista”.

Päähenkilöllä on käytössään kloonaustyökalu, jolla hän voi tehdä kopioita itsestään hiiren oikeaa nappia painamalla. Kaikki kloonit liikkuvat samaan tahtiin. Ylimääräiset kopiot katoavat, kun ne koskettavat varsinaista päähenkilöä. Yhden klooneista voi muuttaa pääseikkailijaksi osoittamalla kohdetta taskulampulla ja painamalla hiiren vasenta nappia.

Näitä pelimekaniikan perusasioita monimutkaistetaan punaisella ja sinisellä valaistuksella. Punaisen valon alueelle ei voi tehdä klooneja, eikä päähahmoa voi muuttaa sinisen valon läpi

Tuo saattoi kuulostaa monimutkaiselta, vaan ei sitä käytännössä ole. Äkkiä vilkaisten peli näyttää tasohyppelyltä, mutta on oikeasti tyylipuhdas älypeli. Pelaaja pysähtyy jatkuvasti pohtimaan, miten hän pääsisi eteenpäin. Joskus ratkaisu vaikuttaa hetken mahdottomalta, mutta vain hetken.

Kuolemia tulee valtavia määriä. Se ei haittaa mitään, vaan kaiken kokeileminen –yritys, erehdys ja lopulta onnistuminen –on nimenomaan koko homman idea.

The Swapper toimii pelattavuudeltaan hienosti, mutta yli hyvyyden se nousee tyylikkään toteutuksensa ansiosta. Tunnelma on jatkuvasti surumielinen kaunis. Päällimmäisin fiilis on yksinäisyys.

Pieni minä eristyksissä koko muusta maailmankaikkeudesta valtavassa mystisessä rakennelmassa. Nettisivuilla tunnelmallisiksi esikuviksi mainitaan Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu ja Andrei Tarkovskin Solaris.

Graafinen ilme on yksinkertainen ja samalla persoonallinen. Kaikki esineet ja koristeet on tehty käyttäen savimalleja ja arkipäiväisiä esineitä. Äänimaailma tukee vahvaa tunnelmaa. Kaikkialla korisee, narisee ja kaikuu. Pelitilan konkreettisella pimentämisellä tunnelma vielä paranee.

Toivottavasti The Swapper löytää yleisönsä. Peli on kerännyt kehuja sen verran runsaasti, että uskon menestystä kertyvän.

Odotan mielenkiinnolla, mitä Facepalm Games tekee seuraavaksi.

Marko Ahonen

Uusimmat

Peliarviot

Never Alone

Lara Croft and the Temple of Osiris

The Legend of Korra

Battle Academy

Shape Up

Game of Thrones: Episode One – Iron From Ice

Bungie:Destiny

Hyrule Warriors: Omega Force, Team Ninja, Nintendo

Ryse: Son of Rome

Battlefield 4

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.