Ärsytys voi olla inspiroivaa

Onko tanssijalle helpompaa, että on valmis koreografia vai että on vapaus improvisoida? Kysymys tulee koululaisyleisöstä, joka on kerääntynyt Kuopion Sotkulle kuulemaan Map of Scars -tanssiesityksen tekemisestä.

–Tällä ikää on mukavaa, että on vapautta, vastaa tanssitaiteilija Tuovi Rantanen.

–Joskus tulee huippukokemus ja joskus vähän vähemmän huippu. Mutta kun löytyy maasto, missä pysytään, ei esitys koskaan floppaa täysin. Ja samahan se on valmiissakin koreografiassa, että joskus onnistuu paremmin, jatkaa Pirjo Yli-Maunula.

Tanssijat kertovat, että suhde yleisöön saa yleensä unohtamaan oman elämän ongelmat tai riemun aiheet.

–Jos olen ärsyyntynyt, esityksestä tulee yleensä hyvä, koska on jo valmiiksi niin paljon adrenaliinia. Sitä on oppinut käyttämään työkaluna, Pirjo Yli-Maunula mainitsee.

Helsinkiläinen Rantanen, oululainen Yli-Maunula ja kuopiolainen Sannamaria Kuula esittävät koreografi Johanna Tuukkasen Map of Scars -teosta Sotkulla 16. marraskuuta alkaen. Tiistaina he kertoivat Savon ammatti- ja aikuisopiston sekä Minna Canthin lukion ja yläkoulun oppilaille tanssiteoksen valmistumisesta sekä näyttivät teoksesta varttitunnin mittaisen pätkän.

Kysymyksiä tuli yleisöstä yllättävän paljon alkaen tanssiesityksen budjetista siihen, miten koreografiat yleensä rakentuvat. Entä millaista esiintyjälle on riisua lavalla?

–Ei se ole itsestään selvä ja helppo asia. Mutta kun on 41, ei häpeä enää tule esteeksi. Jos jossain on liikaa tai liian vähän, se on jo käyty läpi moneen kertaan, Kuula pohtii.

–Alastomuuteen pitää olla syy, kuten tässä teoksessa selvästi on, Yli-Maunula lisää.

Itäisen tanssin aluekeskuksen taiteellinen suunnittelija Anu Rajala-Erkut kertoo, että koululaistapaamisissa pyritään luomaan kattava kuva nykytanssista.

–Toivomme, että oppilaat innostuisivat myös tulemaan katsomaan teosta. Kun tietää, miten teosta on rakennettu, sitä katsoo eri tavalla, Rajala-Erkut toteaa.