Glims & Gloms: JAM - Herra Hillon hämmennys

Kulttuuriareena 44:ssa 18.6.

Kuopion tanssiviikko on useimmiten keskittynyt aikuisesityksiin. Siksi oli oikein hyvä, että tänä vuonna mukana oli espoolaisen tanssiteatteri Glims & Glomsin viime syksynä kantaesitetty koko perheelle suunnattu JAM – Herra Hillon hämmennys.

Jos nimi kuulostaa hauskan absurdilta, niin sitä on myös itse esitys. Teatterin toisen perustajan Simo Heiskasen koreografioima ja säveltämä JAM on haikean humoristinen ja assosiaatiologiikalla etenevä kertomus chaplinmaisesta kulkurista Herra Hillosta. Koko hänen omaisuutensa – ja muistonsa – kulkevat mukana matkalaukkuröykkiössä, josta löytyy vaikka mitä kukkasista sirkustelttaan.

Kun Hillon kalleimmat aarteet, Esmeralda, Vilivili ja Urho, heräävät henkiin, alkaa tapahtua. Ei sinänsä mitään kovin kummallista, mutta kommelluksia, pientä uhoilua, laulua ja beatboksausta sekä tietenkin hillon syöntiä. Kaikki toteutettuna hiukan vinksahtaneesta ja klovneriaan perustuvasta näkökulmasta.

Herra Hilloa sydämellisesti esittävällä Heiskasella on tanssijoina kolme vahvaa persoonaa. Jonna Aaltosen Urho on vallan hurmaava pieni mies, jonka yli ei kävellä. Eero Vesterisen Vilivili on hellyttävä iso pelle ja Mikko Makkosen Esmeralda yllättäviä kykyjä omaava ujohko tyttö.

Hykerryttävien roolitulkintojen lisäksi kukin heistä on briljantti tanssija, jonka liiketarkkuus ja näyttämöllinen läsnäolo valloittavat.

Karoliina Koiso-Kanttilan suunnittelema visuaalinen ilme on värikäs ja ripauksen verran sadunomainen. Puvut rönsyilevät ilkikurisesti, mutta kumartavat tyylikkäästi sirkusperinteelle.

JAM:ia voi halutessaan katsoa vain hyvin toteutettuna tanssillisena hupailuna, mutta pinnan alta löytyy myös syvempiä sävyjä omana itsenään olemisen oikeutuksesta ja elämän hetkellisyydestä. Isoja asioita, joita ei tuputeta, mutta jotka tuodaan kyllä näkyville.

Annikki Alku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tanssi

Tanssiarvio: Kansallisbaletin sensuelli tulkinta Carmenista tuottaa metoo-keskustelun aikoina myös outoja väristyksiä

Tanssiarvio: Kansallisbaletin syksyn mainio aloitusilta tarjosi vauhtia, romantiikkaa ja jopa komediaa

Dresden Frankfurt Dance Company tarjosi viikon päätteeksi upeaa tanssijoiden virtuositeettia

Tanssiarvio: Tero Saarisen Third Practice tarjosi sielua hivelevää musiikkia ja intensiivistä tanssia

Kuopio Tanssii ja Soin 50-vuotisjuhlagaala on monipuolinen ja tasokas tanssin käyntikortti

Palkittu flamenco-tanssija Kaari Martin esiintyy Kuopion kaupunginorkesterin kanssa: "Tanssia ei voi liimata musiikin päälle"

Suomen kansallisbaletti: Ranskalainen ilta

"Sekametelisoppa, johon mahtuvat kaikki" – taviksille perustettu ryhmä on innostanut kuopiolaisia tanssin pariin

Jorma Uotinen ei ota paineita tanssifestivaalin juhlavuodesta: "Yllätyksiä on luvassa"

Kiinalainen akrobatia päättää Kuopion tanssiviikot – ryhmä haluaa vaalia unohtuvaa kulttuuriperinnettä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.