Hyllyjenvälistä improvisaatiota

Kauppakeskus Minnan Suomalainen Kirjakauppa ei ole ensimmäinen paikka, jossa voisi kuvitella törmäävänsä kanteleen säestämään kokeelliseen tanssinumeroon. Tällainen spontaani spektaakkeli kaupassa kuitenkin pyörähtää käyntiin lauantai-iltapäivänä asiakkaiden selaillessa arkisesti kirjoja.

Salamana esityspaikka vaihtuu muistikirjahyllyjen välistä lautapeliosastolle, jossa toinen tanssija innostuu liikkumaan viulumelodian tahtiin. Kirjaostokset saavat nyt jäädä hetkeksi.

Itäisen tanssin aluekeskuksen tuottama Paikallisliike-festivaalin tämänvuotinen uutuus on kokeellinen Site Effects -työryhmä, jonka ammattitanssijat ja -muusikot liikkuvat kaupunkitilassa ja luovat urbaanille ympäristölle uusia merkityksiä.

Edellisenä päivänä ryhmä on ollut tanssimassa torikuopassa. Nyt Suomalaisen Kirjakaupan hyllyvälit täyttyvät odottamattomista eleistä ja akustisista soittimista.

Keitokseen otetaan mukaan myös paikallisten kynäniekkojen lavarunoutta.

- Tutkimme paikkalähtöisesti liikettä ja kokemista ja luomme vuoropuhelua tanssin, musiikin ja runouden välille, tanssitaiteilija Pia Lindy kertoo.

Improvisaatioon perustuvaa tanssi- ja livemusiikkiesitys tuo mieleen teatterin historian kokeelliset ajat, jolloin esittävän taiteen ryhmät matkustivat kaupungista toiseen ja järjestivät hämmentäviä kohtauksia.

Tanssiluonnos Myös kirjakauppaan eksynyt kreikkalainen koreografi Andonis Foniadakis seuraa performanssia mielenkiinnolla.

Kaksi muusikkoa saavat tanssitaiteilijoilta vaikean tehtävän. Nuottitelineeseen laitetaan lasten muotilehti ja käsketään säveltää kappale sattumanvaraisesta lehtijutusta. Toisessa numerossa esitellään kirjakaupan onnittelukorttivalikoimaa.

Kolmannessa tanssija Sonja Jokiniemi nostaa hyllystä luonnosvihon.

- Tämä on pieni luonnosvihko. Ja tämä on pieni luonnos, Jokiniemi lausuu - ja tanssii perään pienen luonnoksen.

Seuraava Site Effectsin esitys Introssa maanantaina 20.6. klo 23.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.