Jorma Uotinen: Hetkien vaellus

Hetkien vaellus on musiikillisesti huikea – urkutaiteilija Pétur Sakari vyöryttää ranskalaista romantiikan ajan urkumusiikkia sinfonisella asenteella. Toisaalta sijansa saavat myös herkät ja hienostuneet hetket, joissa lisäelementtinä mukaan sekoittuu Jorma Uotisen puheosuuksia, sekä maan ja veden ääniä Pori Dance Companyn tanssijoiden luomina. Kokonaisuus on harkittu, vahva ja koskettava.

Uotisen lukemat tekstit eivät joka hetki olleet selkeästi kuultavissa Tuomiokirkon akustiikassa. Vaikea sanoa, jääkö teoksesta jotain oleellista tämän vuoksi kokematta – Uotinen kuitenkin lausuu juurevan sävykkäästi osuutensa, minkä itse koin merkittävämpänä kuin kaikkien sanojen tarkan kuulemisen.

Pétur Sakari kykenee välittämään musiikin tuntoja käsittämättömällä tavalla. Duruflén Preludin ahdistus on syvää, Toccatan alun lähes mielipuolinen tuska riipaisevaa. Huikean teknisen taidon lisäksi musiikin värimaailma – urkujen rekisteröinnit – ovat upeasti hallinnassa. Nimenomaan tämä saa myös teoksessa kuullut Messiaenin ja Viernen sävellykset todella hehkumaan.

Jussi Mattila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.