Katri Soini: Leikin alku

Kuopio Tanssii ja Soi -esitys Leikin alku Kuopion Kulttuuriareena 44:ssä 18.6.

Katri Soini valmistui ensimmäiseltä Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen linjalta vuonna 1987. Sen jälkeen hänet opittiin nopeasti tuntemaan vahvana, fyysisenä ja ilmeikkäänä freelancetanssijana, jonka lukuisat sekä maamme eturivin koreografit että ulkomaiset tekijät ovat vuosien kuluessa halunneet teoksiinsa.

Soini on yksi vuonna 1999 Tanssitaiteen valtion palkinnon saaneen Nomadi-tuotannon perustajajäseniä. Hänelle itselleen on myönnetty sekä Vuoden nuori taiteilija -nimitys 1994 että Tanssin maineteko -palkinto vuonna 2007.

Monipuolisesti maamme nykytanssin kentällä toiminut tanssija, koreografi ja opettaja Arja Raatikainen on Soinin monivuotinen ystävä, jonka useissa teoksissa Soini on ollut mukana.

Viime syksynä Soini täytti 50 vuotta ja Raatikainen teki hänelle juhlasoolon Leikin alku, joka nyt nähtiin Tanssiviikolla.

Menneinä vuosina harvempi tanssija juhli viisikymppisiään tanssiesityksellä. Nykyään varsinkin nykytanssin parissa tanssija voi jatkaa uraansa paljonkin pitemmälle.

Leikin alku -esityksessä käsitellään muutaman avaintapahtuman kautta Soinin elämää tanssin parissa lapsuudesta lähtien. Ihanan itseironisella otteella käydään läpi niin erilaisia liikkeellisiä ja koreografisia tyylejä kuin tanssijan psyykkistä tsemppaamistakin. Unohtamatta esiintyjää aina vaanivaa häpeän kokemusta.

Hieman isommin käsitellään Soinin uran yhtä isoa käännekohtaa, kun hän nuorena tanssijanalkuna huomasi, etteivät hänen jalkansa olekaan prinsessan vaan prinssin jalat. Siis vahvat ja voimakkaat, mikä tuohon aikaan oli perinteisen naistanssijan kuvan vastaista.

Kaikki tämä tarjoillaan katsojalle rennon välittömällä otteella. Jutustelunsa lomassa Soini kuin huomaamatta tuo esille monipuolisen ja energisen tanssijanlaatunsa sekä mainion ilmaisurekisterinsä.

Kulttuuriareena 44:n näyttämöllä esityksen alkuperäisestä visuaalisesta ilmeestä oli jouduttu jonkin verran tinkimään. Jäljellä oli kuitenkin Alisha Davidowin suunnittelema esiintymisasu, jonka tyylikäs, hivenen 50-lukulainen ilme nosti Soinin upeasti esille. Myös Janne Haastin ilmeikäs ja yllättävä äänimaailma oli jäljellä.

Leikin alku on hieno juhlaesitys ja kunnianosoitus monipuoliselle tanssitaiteilijalle, joka ainakaan tämän esityksen perusteella ei ole lähelläkään uransa päätepistettä.

Annikki Alku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.