Kuopio Tanssii ja Soi: Compagnia Aterballetto

Kuopio Tanssii ja Soi: Compagnia Aterballetto. Kuopion Musiikkikeskus 20.6.

Tanssiviikon viimeistä vierasta, Compagnia Aterballettoa pidetään Italian tämän hetken johtavana nykytanssiryhmänä. Ryhmän juuret ovat baletissa, mutta viime vuosina se on entistä enemmän laajentanut taiteellista skaalaansa ja suuntautunut voimakkaasti nykytanssiin.

Aterballetto toi Kuopioon kolme viime vuonna kantaesityksenä saanutta esitystä, joista yksi oli duetto ja kaksi muuta tehty koko ryhmälle.

Vaikka teoksilla oli aivan eri koreografit, yllättäen esitykset olivat hyvin samantyylisiä jopa liikekieleltään, mutta erityisesti energialtaan. Vauhti, kiihkeys ja tietynlainen aggressiivinen tanssiote olivat yhteistä kaikille kolmelle.

Olen aina pitänyt Musiikkikeskuksen lavaa ihan riittävän kokoisena isommillekin ryhmille. Nyt se ensimmäistä kertaa kävi selvästi ahtaaksi.

Tämä näkyi erityisesti illan aloittaneessa italialaisen Giuseppe Spotan teoksessa Lego, jossa oli paljon koko ryhmän kohtauksia. Monet yhtäaikaiset pienryhmät olisivat tarvinneet huomattavasti enemmän tilaa ympärilleen, jotta Spotan käyttämät monimutkaiset nostot ja nopeasti vaihtuva, vaativa liikekieli olisivat päässeet täysin oikeuksiinsa. Nyt tuloksena oli ruuhkautumista ja sekavuutta.

Toisaalta se saattoi olla tarkoituskin, olihan teoksen aiheena kaupunki ja sen lukuisat kohtaamiset, erot, esteet ja mahdollisuudet.

#hybrid oli ryhmän tanssijan Philippe Katzin tekemä duetto, jonka esittivät Martina Forioso ja Valerio Longo. Nimensä mukaisesti esitys pyrki yhdistämään balettia ja hip hopia. Valitettavasti kummastakin sinänsä taidokkaasti tanssineesta esittäjästä näki, ettei heillä ollut minkäänlaista katutanssitaustaa, ja se latisti koreografian tarkoitusta.

Illan päätti tämän hetken eurooppalaisen nykytanssin kuumiin koreografinimiin kuuluvan kreikkalaisen Andonis Foniadakisin teos Antitesi. Foniadakisin liikekielelle on ominaista voimakas fyysisyys, hektisyys. Välillä hyvinkin reuhtova koreografia oli tarkoituksellisen katkelmallista.

Antitesin punaisena lankana oli vanhan ja modernin välinen ristiriita, joka näkyi ennen kaikkea vaatteissa ja musiikin vaihdoksina barokkimusiikista nykymusiikkiin. Itse liikekieli ja dynamiikka eivät liiemmin muuttuneet.

Aterballetton tanssijat olivat ehdottomasti teknisesti huippuluokkaa. Ilmaisullisesti heidän tanssinsa oli ennen kaikkea abstraktia liikettä, jonka ilmaisuvälineenä keho toimi.

Annikki Alku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.