Nederlands Dans Theater 2: SH-BOOM!, mutual comfort, Solo, Cacti

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin esitys Kuopion kaupunginteatterissa 14.6.

Hollantilainen Nederlands Dans Theater, NDT, on jo vuosikymmeniä ollut yksi johtavia nykytanssiryhmiä Euroopassa. Lähes yhtä tunnettu ja arvostettu on jo pitkään ollut myös uraansa aloittaville tanssijoille tarkoitettu NDT2. Siihen valitaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan eri puolilta maailmaa 16 nuorta klassisen koulutuksen saanutta tanssijaa.

Molemmat ryhmät ovat vuosien kuluessa vierailleet myös Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla. Tänä kesänä NDT2 sai kunnian aloittaa 48. tanssiviikon.

NDT edustaa nykytanssin kentällä balettipohjaiseen liikekieleen perustuvaa tyyliä, jossa tanssijoiden teknisellä osaamisella on keskeinen merkitys. Visuaalisuuskin on tärkeää, mutta kaiken lähtökohtana on kuitenkin tanssiliike.

Illan aloitti ryhmän omien koreografien Sol Leónin ja taiteellisen johtajan Paul Lightfootin koreografia SH-BOOM! vuodelta 2000.

Se oli erinomainen aloitusbiisi, joka heti sai yleisön polvilleen. 1930-, 40- ja 50-lukujen rakkausaiheisia iskelmiä vanhoina rahisevina levytyksinä käyttänyt teos oli viihdyttävä ja ilkikurisen humoristinen. Siinä myös tanssijat pääsivät näyttämään sekä tanssillista että ilmaisullista osaamistaan. Liikekielessä oli mukana laaja skaala eri tyylejä showjazzista balettiin.

Kuriositeettina voi mainita Olavi Virran esittämään Sininen huvimaja -kappaleeseen (1953) tehdyn osuuden, jossa neljän tytön ympäröimänä, taskulamppujen valossa tanssi alaston poika kuparinen löylykauha(?) suojanaan.

Kaksi seuraavaa pienimuotoisempaa teosta, sekä Edward Clugin mutual comfort (2015) että Hans Van Manenin Solo (1997), olivat teknisesti äärimmäisen vaativia ja nopeatempoisia.

Clugin Milko Lazarin minimalistiseen piano- ja sellomusiikkiin tehty ja täynnä teknisiä yksityiskohtia oleva koreografia vaati duettopareiltaan Alice Godfreylta, Madoka Kariyalta, Alexander Andersonilta ja Miguel Duartelta äärimmäisen tarkkaa rytmitajua ja tiukkaa liikkeen aksentointia. Teräväliikkeinen teos oli hyvin abstrakti, mutta sen eri parimuodostelmissa saattoi nähdä myös kuvausta nykymaailman kiihkeästi ja taukoamatta vaihtuvista kohtaamisista.

Van Manen Solo oli nimestään huolimatta tehty kolmelle miestanssijalle Johann Sebastian Bachin viulupartitaan. Teos koostui kunkin tanssijan vuoron perään esittämistä soolo-osuuksista. Niin Surimu Fukushi, Hélias Tur-Dorvault kuin Miguel Duarte selviytyivät loistavasti häkellyttävän nopeasta koreografiasta. Runsaasti piruetteja ja muuta klassista liikekieltä sisältänyt teos vaikutti lähinnä tanssijoidensa taitoja esittelevältä balettikilpailukappaleelta.

Tähän mennessä NDT2:n nuoret tanssijat olivat vakuuttaneet katsojan siitä, että he olivat hurmaavia, teknisesti huikean taitavia, energisiä ja moneen taipuvia, mutta vielä nupullaan olevia taiteilijoita.

Koreografiat sen sijaan eivät oikein olleet sykähdyttäneet. Ne vaikuttivat enemmän koulutuksellisin kuin taiteellisin tavoittein tehdyiltä. Niistä puuttui tavallaan sisältö.

Onneksi illan viimeinen teos koko ryhmälle, Alexander Ekmanin Cacti (2010), pelasti tilanteen.

Musiikkina esityksessä oli useita klassisen musiikin teoksia, joiden päälle oli miksattu puhetta ja joissa myös tanssijat toimivat livemusiikki-instrumentteina tehden ääntä sekä kehollaan että rytmisin taputuksin. Suurimman osan ajasta kukin liikkui omalla valkoisella korokkeellaan puettuna yhtenäiseen housuasuun. Kekseliäässä liikekielessä oli ironista huumoria, ja ison ryhmän huippuunsa viety yhtäaikaisuus oli tehokasta. Mainio esitys, joka antoi assosiaatioita hyvinkin moneen suuntaan.

Annikki Alku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tanssi

Dresden Frankfurt Dance Company tarjosi viikon päätteeksi upeaa tanssijoiden virtuositeettia

Tanssiarvio: Tero Saarisen Third Practice tarjosi sielua hivelevää musiikkia ja intensiivistä tanssia

Kuopio Tanssii ja Soin 50-vuotisjuhlagaala on monipuolinen ja tasokas tanssin käyntikortti

Palkittu flamenco-tanssija Kaari Martin esiintyy Kuopion kaupunginorkesterin kanssa: "Tanssia ei voi liimata musiikin päälle"

Suomen kansallisbaletti: Ranskalainen ilta

"Sekametelisoppa, johon mahtuvat kaikki" – taviksille perustettu ryhmä on innostanut kuopiolaisia tanssin pariin

Jorma Uotinen ei ota paineita tanssifestivaalin juhlavuodesta: "Yllätyksiä on luvassa"

Kiinalainen akrobatia päättää Kuopion tanssiviikot – ryhmä haluaa vaalia unohtuvaa kulttuuriperinnettä

Glims & Gloms: JAM - Herra Hillon hämmennys

Compagnie Marie Chouinard: Hieronymus Bosch, The Garden of Earthly Delights

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.