Vertigo Dance Company: Yama

Kuopio Tanssii ja Soi -esitys Kuopion kaupunginteatterissa 19.6.

Myönnän auliisti kuuluvani siihen katsojakuntaan, joka nykytanssissa nauttii eniten liikepohjaisista, vahvaa tanssitekniikkaa vaativista esityksistä. Siinä suhteessa tanssiviikon viimeisen vieraan ja ensimmäistä kertaa maassamme vierailevan israelilaisen Vertigo Dance Companyn esitys Yama (2016) oli upeaa katsottavaa.

Yhdeksänhenkinen tanssiryhmä liikkui kuin unelma. Yhtä aikaa juurevasti, energisesti ja virtaavasti kuin vesi.

Vesi olikin tämän periaatteessa abstraktin teoksen lähtökohtia. Hepreankielinen sana yama tarkoittaa lampea. Veden moninainen liike on ollut yksi esityksen koreografin ja ryhmän taiteellisen johtajan Noa Wertheimin perusajatuksia teoksessa. Toinen on ihmisten välinen vuorovaikutus ja sen esteet. Jos veden tai ihmisten välistä liikettä pyrkii estämään, tuloksena on usein jonkinlainen räjähdys.

Vaikka liike teoksessa virtasikin, minusta niin asuiltaan kuin valaistukseltaankin tummanpuhuva esitys huokui enemmän uhkaa ja piilossa olevia esteitä kuin vapautta. Myös katosta toisinaan hyvinkin alas laskeutuneet lohkareet korostivat painetta ja purkautumistaan odottavaa energiaa.

Keskeytymättömässä ja liikekieleltään välillä hyvinkin akrobaattisessa koreografiassa tanssijoiden kohtaamiset olivat intensiivisiä, mutta aina hallittuja.

Se mitä lopun valkoiseksi kalkittu ja kalkkikuorensa sitten hajottava naishahmo ilmaisi, jäi jokaisen itsensä tulkittavaksi. Muutenkin tiiviissä ja hienossa esityksessä oli katsojalla runsaasti tulkintamahdollisuuksia, tai sitten saattoi vain täysillä nauttia voimakkaasta ja upeasti kulkeneesta tanssista sen enempää teoksen symboliikkaa pohtimatta.

Tämän vuoden erittäin tasokas tanssiviikko päättyi siis komeasti. Se mitä viikon aikana hämmästelin, oli yleisön tapa lähes esityksessä kuin esityksessä antaa aplodit seisten.

Tähän asti yleisön seisomaan nousu on ollut erityinen kunnianosoitus tavalla tai toisella hyvin poikkeuksellisesta esityksestä. Kun sitä käytetään koko ajan, se vesittyy ja sen merkitys katoaa. Sitten ei ole enää mitään tapaa antaa erityiskiitoksia ja osoittaa olevansa tavallista vaikuttuneempi jostakin esityksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tanssi

Tanssiarvio: Kansallisbaletin syksyn mainio aloitusilta tarjosi vauhtia, romantiikkaa ja jopa komediaa

Dresden Frankfurt Dance Company tarjosi viikon päätteeksi upeaa tanssijoiden virtuositeettia

Tanssiarvio: Tero Saarisen Third Practice tarjosi sielua hivelevää musiikkia ja intensiivistä tanssia

Kuopio Tanssii ja Soin 50-vuotisjuhlagaala on monipuolinen ja tasokas tanssin käyntikortti

Palkittu flamenco-tanssija Kaari Martin esiintyy Kuopion kaupunginorkesterin kanssa: "Tanssia ei voi liimata musiikin päälle"

Suomen kansallisbaletti: Ranskalainen ilta

"Sekametelisoppa, johon mahtuvat kaikki" – taviksille perustettu ryhmä on innostanut kuopiolaisia tanssin pariin

Jorma Uotinen ei ota paineita tanssifestivaalin juhlavuodesta: "Yllätyksiä on luvassa"

Kiinalainen akrobatia päättää Kuopion tanssiviikot – ryhmä haluaa vaalia unohtuvaa kulttuuriperinnettä

Glims & Gloms: JAM - Herra Hillon hämmennys

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.