Historian värittämä seikkailu

Vaajasalon velhon koru on varastettu. Jos korua ei saada takaisin ennen yötä, laskeutuu saareen ikuinen pimeys. Ja lisäksi ihmiset muuttuvat sammakoiksi.

Tästä lähtee lapsille ja perheille suunnattu draamaseikkailu Vaajasalon Welhon Salaisuus.

Welhon Salaisuudessa on tarkka käsikirjoitus, mutta lapset pääsevät myös osallistumaan näytelmään: esimerkiksi seppä Mäkiselle pitää laulaa, jotta tämä antaisi pelastusretkikunnalle sen tarvitseman Järnefeltin lipun.

Kuopion kuvernöörinä 1880-luvulla toiminut Aleksander Järnefelt ei ole ainoa historiallinen hahmo, joka näytelmässä vilahtaa. Mukana ovat muun muassa Aino ja Jean Sibelius, Minna Canth ja Juhani Aho.

–Historia oli yksi lähtökohta, mistä lähdettiin liikkeelle. Lisäksi luonnonläheisyys toi mukaan kansanperinteen, kertoo käsikirjoittaja ja näyttelijä Janne Puustinen.

Ohjaaja Tiina Naumanen jatkaa, että toinen tärkeä asia oli tehdä paikallisia asioita. Ohjenuorana oli suomalainen metsä, ei Disney World.

Myös lavasteet on rakennettu pitkälti sen mukaan, mitä Vaajasalosta on löydetty. Esimerkiksi näytelmän ensimmäiseen pysähdyspaikkaan, jossa lapsille näyttäytyy veden emäntä Vellamo, lavastaja Jukka Horsmanheimo on rakentanut kalanruodon tuulen kaatamista kuusista.

–Koska koko saarta ei voitu lavastaa, niin meillä on tietyt pisteet, joihin on rakennettu lavasteita ja joihin toiminta myös keskittyy, Naumanen mainitsee.

Puolitoista vuotta sitten syntynyt näytelmä idea oli alunperin Tiina Naumasen. Hän pyysi mukaan Puustisen, jonka kanssa oli tehnyt aiemminkin lastenteatteria.

Tuottajaksi lähti Anja Lappi.

Näytelmän esittämispaikaksi he miettivät esimerkiksi Korttelimuseota ja Puijoa, mutta kun ajatus retkestä ja tarkemmin laivaretkestä syntyi, valikoitui Alahovin viinitila paikaksi.

Käsikirjoitusta luonnosteltiin ensin sähköpostilla, sillä Puustinen opiskelee Helsingissä ja Naumanen asuu Kuopiossa.

Puustinen kertoo, että ensimmäinen käsikirjoitusversio syntyi ennen kuin hän näki saarta. Teksti muuttui, kun hän pääsi vierailemaan Vaajasalossa ja näki, millaisia paikkoja näytelmään on tarjolla.

–Talvella istuttiin toppavaatteissa autossa ja juotiin kaakaota, Naumanen nauraa.

–Nyt kun tämä on puolitoista vuotta muhinut ja kehittynyt, on ollut antoisaa nähdä, miten käsikirjoitus lähtee elämään, Puustinen sanoo.

Näytelmässä on kuusi esiintyjää, jotka tekevät useampia rooleja.

–Tavoite on, että tästä saadaan jokakesäinen tapahtuma. Mutta ensimmäinen kesä on aina riski, ja katsotaan nyt ensin pienesti, miten menee, Naumanen toteaa.

Savonia-ammattikorkeakoulusta Vaajasalon Welhon Salaisuutta oli tekemässä noin 30 opiskelijaa, jotka tekivät esimerkiksi graafista suunnittelua ja puvustusta.

Myös velhon koru on opiskelijatyönä tehty.

–Toivottavasti kaikki opiskelijat pääsevät kenraaliharjoituksiin mukaan katsomaan, mitä on tehty ja saatu aikaan, Naumanen toivoo.

Näytelmän on tuottanut yhdessä Savonian kanssa Kuopion Roll Risteilyt ja Alahovin viinitila.

Vaajasalon Welhon Salaisuus tulee ensi-iltaan tiistaina. Paikalle voi tulla joko laivalla Kuopion matkustajasatamasta tai omalla autolla, jolloin lipun hinta on halvempi. Laivamatkoineen retki kestää kolme tuntia.

Työryhmä vakuuttelee, että Vaajasalossa on aina parempi ilma kuin Kuopion keskustassa. ”Sateeton saari”, he luonnehtivat.

Sadevaatteiden sijaan Naumanen kehottaakin varustautumaan näytöksiin hyttysmyrkyllä, sillä itikoita saarella riittää.

Vaajasalon Welhon Salaisuus Alahovin viinitilalla Vaajasalossa tiistaista torstaihin 17.7.–2.8. Lähdöt Kuopion matkustajasatamasta Princess Annella klo 13. Esitys alkaa Alahovin laiturilla klo 13.30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.