Kaksi laulavaa ja hymyilevää rakennusmiestä

KESÄTEATTERI

Kaiken takana on nainen -musikaali

Kuopion Uusi Kesäteatteri Rauhalahden areenalla, ensi-ilta 15.7.

Tietenkin Matti ja Teppo Ruohonen ansaitsevat oman musikaalin. Ovathan nämä muusikot jo suomalaisille elämäntunnoille rakentuvan iskelmäviihteen instituutio. Samalla myös persoonallisen sympaattisia ihmisiä.

Luonnollisesti musikaalin keskeisessä ovat musiikkinumerot. Myös näitä yhteen sitovan tekstin pitäisi olla kiinteä, sisäisesti koherentti, eheän, etenevän juonen sisältävä. Niin ikään dialogissa pitäisi olla sisäistä, merkityksellistä voimaa.

Näitä tavoitteita Kaiken takana on nainen ei aivan saavuta. Mahdollisesti kolme kirjoittajaa Johanna Keinänen, Sami Kojonen ja Kimmo Virtanen ovat laatineet käsikirjoituksen kiireessä. Joka tapauksessa repaleinen tv-sketsimäinen rakenne ja dialogihahmo tunkevat näkyviin.

Kerronnan ulkoisina puitteina toimii rakennustyömaa, perinteinen miesten maailma. Kun paikalle tulee työmaan vastaavaksi johtajaksi nainen (Johanna Keinänen), se on miehille kauhun paikka. Vispilänkauppaa kuitenkin syntyy johtajan ja taitavimman kirvesmiehen (Sami Kojonen) välillä.

Töihin tulevat myös Matti (Mika Laakso) ja Teppo (Markus Petsalo), toinen mopolla, toinen polkupyörällä. Nämä uudet rakennusmiehet hymyilevät paljon ja puhuvat komeaa murretta. Siinä on hieman parodian ja ironian makua oikeiden Matin ja Tepon suuntaan, mutta ne on toteutettu niin tyylikkäästi, että jos Ruohosen veljekset tulevat katsomaan näytelmän, he kyllä pitävät näistä tyylikeinoista.

Se, että Johanna Keinänen on tehnyt näytelmään myös koreografian, tekee siitä myös musikaalin. Erillistä tanssijaryhmää ei ole, vaan näyttelijät toteuttavat koreografisen liikkeen rooliasuissaan haalareissa, helppoina, usein staattisina sarjoina.

Ohjaaja Kimmo Virtanen on pannut näyttelijät liikkumaan paljon laajassa tilassa, kohdin myös rakennustelineillä. Hiki siinä tulee.

Musiikkinumeroiden instrumenttiosuudet tulevat taustanauhalta. Näyttelijät heittäytyvät Matin ja Tepon bravuurinumeroihin täydestä sydämestä. Ainoa puhdas live-numero on Markus Petsalon kitaralla säestämä. Sellaisia olisi voinut olla enemmänkin.

Soololauluosuuksissaan Sami Kojonen ja Johanna Keinänen nousevat esiin. Keinäsen tulkinta laulusta Arvotonta kissankultaa on kerrassaan raju. Rakennuslaudat saavat kyytiä. Tanssijan fyysisellä kunnollaan Keinänen ei kuitenkaan ihmeemmin tässä hengästy.

Yleisön reaktio oli kahtalainen. Tekijäkaartin armotonta energiaa ja ammattilaisuutta ei voinut olla huomaamatta, mutta tekninen taito tuntui ylittävän sisällöllisen substanssin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lämpimät illat innostivat kesäteatteriin