Kardemumman rokkirosvot hiipivät yleisön sydämiin

VARKAUDEN TEATTERI Kolme iloista rosvoa

Esitys 13.4. Ensi-ilta 26.3. Hiljaa, hiljaa hiivitään nyt Kardemumman yössä. Tuttu laulu lapsuudesta jää soimaan mieleen ja huomaan hyräileväni sitä vielä aamunäytöksen jälkeen iltapäivällä.

Hyräilyn syynä on Varkauden Teatterin lastennäytelmäuutuus, Kolme illoista rosvoa.

Rosvot ja näytelmän tarttuva tunnuslaulu tulivat näyttämölle maaliskuun lopussa. Näytökset pyörivät kevätkauden ja jatkuvat taas syksyllä.

Raikas toteutus Tamperelaisen Jaakko Väisäsen vierailuohjaus pyyhkäisee pölyt Thorbjørn Egnerin tutusta musiikkisatuklassikosta. Varkauden versio on raikas ja täynnä pieniä oivalluksia, vaikka musiikin eteenpäin kuljettama juoni pitäytyykin tiukasti alkuperäisessä näytelmässä.

Kasper (Jukka-Pekka Löhönen), Jesper (Ville-Veikko Valtanen) ja Joonatan (Sakari Kautto) on mainio rosvokolmikko, josta löytyy sopivasti särmää ja persoonallisuutta.

Rosvot ja Kardemumman kaupungin asukkaat tarjoavat hyvätuulisen parituntisen, minkä parissa hevillä pitkästy.

Taina Peltomäen puvustus ja Riikka Hakamäen maskit sekä kampaukset ovat osuneet kerta kaikkiaan nappiin.

Rosvoilla on tyrmäävän hauska rokkari-länkkärilook, mistä miehet osaavat repiä kaiken irti sortumatta silti turhaan liioitteluun. Erityisen hyvin lookinsa kantaa Jesper ja nousee naurunremahduksista päätellen lasten ehdottomaksi suosikiksi.

Myös kaikkien muiden roolihahmojen värikkäät puvut ja harkitut eleet tarjoavat paljon iloa silmille ja mielelle. Jukka Tyrväisen hauska lavastus on hyvä kulissi värikkäille hahmoille. Lavastus toimii ja rosvojen talonrähjä muuttuu hetkessä Kardemumman kaupunkimaisemaksi.

Muutostarina Vanha tarina rosvojen sopeutumisesta yhteiskuntaan ei ole menettänyt tehoaan. Muutoshalun laukaisee nälkä, jonka poistamiseksi rosvot ryöstävät Sohvi-neidin (Annikka Kaistinen) hoitamaan talouttaan.

Tiukan Sohvin komento ei ole kuitenkaan rosvojen mieleen ja he palauttavat ryöstösaaliin, nukkuvan Sohvin yöllä takaisin.

Rosvojen seuraava keikka menee sekin pieleen ja he päätyvät yltiökiltin poliisimestarin (Jussi Immonen) putkaan. Tulipalo ja sankarillinen toiminta avaa rosvokolmikolle väylän kunnon kardemummalaisiksi ja maailmassa on taas kaikki hyvin.

Kyseessä on kelpo satunäytelmä, jonka mausteet on annosteltu juuri sopivalla mitalla purkeista, joissa on ollut tarpeeksi myös teatterin salaperäistä lumoa ja taikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.