Keiteleen kesäteatteri: Haavelaiva - kaappaus kesäyössä

Esitys Keiteleellä 14.7.

Paatti on kaapattu. Viihde­pläjäyksen toimittaja lennätetään juontamaan lähetystä suorana laivalta.

Keiteleen harrastajateatteri esittää 35. juhlavuotenaan show’n, joka kelpaa nimenomaan show-synttäreille. Laulutaiteilija Marjatta Airas on viime vuosina kajauttanut sekä Pielavedelle että Keiteleelle tulkinnallista tuulta. Jälleen se kuuluu myös musiikillisena ohjauksena.

Jos niin haluaa, saa siis hämmästyä, kun esitys ei rakennukaan vain Airaksen varaan. Kelpo laulajia ovat miehetkin, Jyrki Ojapelto lääkäri Koskelona sekä kaapparia näyttelevä Janne Huttunen.

Keiteleellä lauletaan originaaliesityksiä miedon leikkisästi muunnellen. Koreografia on hiomaton, mutta luo virkeästi liikkuvan toteutuksen. Veera Airaksen ohjaus saavuttaa viihdyttävän risteilyn mitat.

Lempi loiskahtelee, vaikka ei ihan tyypillisesti. Laulut ovat sormuksia, joita rengastetaan kesäillan kaipauksen tai ihastuksen huuman tai muuten vain iskelmällisen ilon liitoksi.

Tuttujen sävelmien pakkaa sekoitetaan niin, että Marjatta Airas tulkitsee paitsi vanhaa tanssimusiikkia myös Dingoa.

Kun ryhmäkimaraan mahtuvat takavuosien suosikkien kuten Vicky Rostin ja Baddingin tai uusien tähtien Maija Vilkkumaan ja Jenni Vartiaisen laulut, esityksen hölmöilevä sanailu tarttuu säveltä hyvästä nilkasta. Summaksi vääntyy katsojaa huvittava piiri.

Keiteleen havumetsän reunaan rannan tuntumaan on lavastettu leveä prinsessa-armadamainen laivankansi. Rekvisiitta on tanssitilatarpeisiin riisuttu. Käsikirjoitus ei sisällä yhtään jännitystä, eikä suoranaista huumoria, vaan sutkauttelua. Väärinkäsityksiä ja yllättäviä tunnistamisia on nimeksi, tv-viihteen parodiaa samaten.

Teppo Kulmala