Kesäteatteri Tammenranta: Kello tikittää

Esitys 10.7. Vehmasmäessä Kuopiossa

Näennäisen perinteisistä aineksista koottu komedia Kello tikittää yllättää tuoreella, ikäihmisiä luotaavalla perspektiivillään. Markku Hyvösen teksti ja Jukka Kolehmaisen ohjaus välttävät latteudet ja suovat senioreille ansaittua, tasavertaista spottivaloa. Kunnioittava ja elämänmakuinen ote ei alenna eikä uhriuta vanhuksia, vaan ammentaa heistä esityksen viisauden ja häpeästä vapaan elämänilon. Ikärasismi (niin hölmö kuin se sanana onkin) loistaa poissaolollaan.

Tervaskannoista pahansisuisin Martta (Kaarina Knuutinen) antaa vihdoin periksi tyttärelleen ja suostuu vanhainkodin huolenpitoon. Luksuslaitoksen johto kipuilee kulissien takana raha- ja avio-ongelmissa, eikä asukkaiden keskuudessakaan eletä kuin Shangri-Lassa.

Tunneälyttömyyden keskellä Martan maalaisjärki ratkoo pulmia ja takoo suhteellisuudentajua kanssamatkustajien kalloihin. Klassisesti etenevä juoni tukeutuu ensisijaisesti sanallisiin yhteenottoihin ja kiertää slapstick-suvannot kaukaa.

Martan hahmossa on ytyä kuin erikoisjoukoissa, ja sanavalmista pirulaista katselisi mielellään vaikka näytelmän ulkopuolella. Knuutisen kipakka roolisuoritus toimii koko esityksen moottorina ja ruokkii muiden näyttelijöiden toimintaa ja rytmiä.

Eläkeläiskaartin näyttelijäntyö vie muutenkin erävoiton nuoremmasta polvesta: luontevuus ja toiminnan terävyys säilyivät halki esityksen, eikä kohtausten fokus päässyt rakoilemaan.

Äänenkäytössä nuorempi polvi otti oman aikansa ennen vauhtiin pääsemistä. Laitoksen jokapaikanhöylä Pertti (Jukka Kolehmainen) piiskasi osaltaan myös vauhtia esityksen kulkuun.

Pienestä horjumisesta huolimatta musiikki palveli tarkoitustaan rauhoittamalla tempoa juuri oikeissa taitteissa. Lavastuksen ja puvustuksen ratkaisut toimivat eheästi kokonaisuutta kehystäen.

Aleksi Paalimäki