Kesäteatteri: Viekö elämää pinta ja päivä, vai yö ja syvänteet, kysytään kosken ja mielten kuohuessa Jyrkän Ruukin Teatterissa

Jyrkän Ruukin Teatteri: Takaisin maalle. Esitys Sonkajärvellä 27.6.

Ruotsalaisen Maria Blomin Takaisin maalle vaikuttaa Jyrkän Ruukilla ensiksi pintakomiikkaa tapailevalta ja kohtauksissa hieman epäröivältä farssilta. Pian esityksen kuluessa käy kuitenkin selväksi, että Aapo Halmeen introna laulaman Puuvillapellot-sävelmän äkkiä rajusti vaihtuvaan tempoon liittyi kuvastava merkityksensä.

Näytelmäsisältö on kaksijakoinen. Näennäisen hyväntuulisuuden alta paljastuu, tuon tuosta ja kiihtyvästi, pahoinvoivia ja tuskaisia kohtaloita. Ihmiskuvaajana Blomissa on samaa kuin hänen tunnetun maanmiehensä Lars Norénin perhehelvettejä ja alkoholismia kuvaavissa draamoissa. Blomin ote tosin on astetta pehmeämpi ja koomisempi.

Sampo Kerolan ohjauksessa kirjava henkilögalleria toimii niin intensiivisesti, että syntymäpäiväjuhlilla purkautuvien tunteiden takaa paljastuu sitä ihmisen pimeää puolta, mitä Lars Norén kutsuu ”yöksi päivän äitinä”.

Itse kukin Jyrkän näytelmässä kuvatun perhepiirin aikuisista jäsenistä pyrkii – kuin luokkakokouksessa – kertomaan elämänsä vaiheista ulkokohtaisen, silotellun, pärjätyn puolen. On vaurastuttu rakentamaan kolmen kuistin kesämökkejä ja käyty etelänmatkalla rakastumassa. Jos ei ole vietetty ”onnekasta” perhe-elämää maalla, on viiletetty viihdelinssit soikeina ”onnekkaasti” Helsingin muotikuvioissa.

Pinnanalaiset arkitodet paljastuvat Ruukin teatterissa – kosken korvissa kuohuessa – kuin liukkaalla lattialla, osana esityksen hieman huojuvasti tanssahtelevaa hupia. Vaan kesken kaiken ja kohta uudestaan ohjaus katkaisee henkilöiden pintahölötyksen ja osoittaa ”menestyvän” elämänkuvan valheet ja kääntöpuolen. Viinan höllentämät ihmiset alkavat paljastaa kolhitut, panikoivat ja epätoivoiset puolensa.

Aika ajoin esitystä halkovat aavemaiset näyttämötekniset äänet, groteskit nuket ja koko ajan Aapo Halmeen tilanteita elävästi seuraava musisointi. Ne vahvistavat synkkyyttä, joka taas ei rajoitu vain osoitteleviin paljastuksiin tai elämänmuodon kritiikkiin. Erityisen riipaisevaa on, että heikkouksien paljastuessa henkilöissä herää myötätuntoa. Jos näytelmällä on rujo keho, on sillä lämmin sydän.

Paljolti uudistunut kokoonpano jatkaa Ruukille ominaista puhuttelevaa linjaa. Tulkinnat vastaavat osiinsa, eikä yhteistyöstä puutu farssityylin haastamaa tilannetajua. Raisa Nissinen, Katri Antila, Pekka Eskelinen, Sirpa Mähönen, Mari Ollikainen-Ruottu, Sipi Myllynen ja Aapo Halme näyttelevät perustellusti ”yli”, kun heidän roolihahmonsa esittävät parempaa kuin ovat.

Ja ”yli” tai vaikuttavasti ”ali” myös silloin, kun padot murtuvat ääritunteiden paineesta. Tahaton ahdistus pääsee irti juomisena, moottorisahalla ja pyssyllä riehumisena, pidäkkeettöminä ilmavaivoina, tyhjän puhumisena, käsirysynä – yhtä kaikki, epätietoisuutena elämänsä edessä.

Mukaan tulee viimeinenkin kortti, loppumisen jokeri. Se on niin yhteinen, että elämänpeliin on paras paneutua lähekkäin. Myös tämän Takaisin maalle tuo ilmi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Teatteri

Arvio: Heiskanen tarttui Stalinin suloinen ruoskassa kolmannen kerran samaan teemaan

Arvio: Paavo Westerbergin Sinivalas painii muutoksen mahdollisuuden kanssa

Teatteriarvio: Kansallisteatterin syvällisesti pohdittu Ilmasilta purkaa hyvää tarkoittavan ihmisen eettistä taakkaa

Teatteriarvio: Minimin Juha on synkeä ja hekumallinen balladi ihmisestä

Teatteriarvio: Tahto kertoo työstä ja uhrauksista huippu-urheilun saavutusten takana – pääosassa kipunoi Sari Harju

Arvio: Lauri Maijalan raju ohjaus irrottaa Emily Brontën klassikosta jyrkkäpiirteisen tragedian

Teatteriarvio: Kansallisteatterin Rikinkeltainen taivas on valloittava matka ajan kerroksiin

Teatteriarvio: Arthur Millerin 70 vuotta sitten kirjoittama Kauppamatkustajan kuolema tuntuu yhä ajankohtaiselta – ”Toksinen kapitalismi” myrkyttää koko perheen

Teatteriarvio: Minna Nurmelinin Kartassa huuhaillaan ja haahuillaan, mutta suunnat ovat hukassa

Teatteriarvio: Homo Secundus on makaaberi kuva maailmasta, joka ei ihan vielä lopu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.