Korpiteatteri: Kuka kumma kuuluisuus?

Ensi-ilta Varpaisjärven Korpijärvellä 29.6.

On se kumma! Korpiteatterin kuuluisuutta on luoda kesä kesältä yksi Savon riemastuttavimpia esityksiä.

Nyt ohjaaja Kari Summanen savolaistaa kangasalalaisen Matti Wanteen hupailun melko tismalleen ryhmälle sopivaksi. Vaikka Korpijärvelle toivotaan lisää nuoria näyttelijöitä, veteraanien porukka ilostuttaa taas nimenomaan tuoreesti, antaumuksella ja kuopukset samaan kyytiin innostamalla.

Kuka kumma kuuluisuus? tuntuu ideana hankalalta. Aihe lähtee huhusta. Kylähotellin kohdalla sijainneessa kievarissa kuuluu käyneen vuosisata sitten runoineen Eino Leino, sävelineen Sibelius tai muuten Mannerheim. Hotellinpitäjät ja -asiakkaat suhtautuvat ”tietoon” kukin intressinsä mukaisesti tai sitten asiasta koommin välittämättä.

Johtaja vainuaa kuuluisassa nimessä oivan hotellibisneksen, museomaisteri tutkimuskohteen, luontoaktivisti suojelureviirin ja toimittaja aihetta lehtijuttuun sekä tuoppien pummaamiseen.

Esitystä ei haittaa edes se toisto, että tilaisuus ilmaisiin liemiin (jallukolaan) kiskoo paikalle myös luikuria laskettelevan muistelijamummon.

Uskaliaan hersyvää on tarjota näyttelijöille paljon tilaa, ei vain liioitella, vaan myös sooloilla. Löytyy äkkipurkauksia, runoiluntapaisia, haaveiluntapaisia, agitaationtapaisia, muisteluntapaisia. Lyhytmonologeja. Eloisasti ne sulautuvat joukkohullutukseen, jossa vieläpä tuo huhutarina pysyy kasassa.

Tyypit ovat mehukkaita. On toimivaa, kun eräänlaisen seremoniamestarin osan saava portsari (Jarno Kelojärvi) on lähinnä sillä tapaa hymähtelevä, luonnikas ja rauhoittava, että omaa painoaan ja juoneen kuuluvasti tuntuu pidättelevän repäisevämpien roolien ylilyöntejä. Samoin tilanteita tasoittelevat persoonina hyvin erottuvat kyyninen tarjoilija (Merja Laitinen) ja napakka siivooja (Miia Lappalainen).

Railakkaammista hahmoista Pentti Hartikaisen johtaja on kiltisti kuolaavassa afääri-innossaan aika mainio ”Sibeliuksella kalastaja”. Toisin heruttelevat erityisesti Eini Tirkkosen muistelija, mutta myös Armi Korhosen konstaapeli ja Tellervo Ahosen ja Meeri Mähösen aktivistit.

Janne Saarelainen maisterina on pilakuvan rajoilla, vaan sopivasti niin. Miltei ylivetosooloilijaksi osoittautuu Antti Saarelaisen ”kunnioitettu rovasti”.

Lavastus, puvustus ja äänet ovat yhteistyötä kokoava sivuosa. Tunnelma! Se on korpiteatterilaisittain kotoisa keskusosa.

Teppo Kulmala

Uusimmat

Teatteri

Tanssiteatteri Minimi: Miehen kylkiluu

Helsingin kaupunginteatteri: Kaasua, komisario Palmu!

Kansallisteatteri: Karamazovin veljekset

Teatteriarvio: Paavo Westerbergin näkemys Tshehovin klassikosta Kolme sisarta on rauhaton, kirkas ja juovuttavan kaunis

Helsingin kaupunginteatteri: Nukkekoti 2

Kuopion kaupunginteatteri: Suurenmoista!

Puhtaana käteen

Teatteriarvio: Billy Elliot steppaa suoraan sydämeen

Varkauden Teatteri: Yksin sinun

Atik Ismail: Älli Bälli

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.