Kotalan perhe ei lannistu

Tampereen Työväen Teatteri Lämminveriset

Kantaesitys suurella näyttämöllä 3.2.2011 Sirkku Peltola n Suomen hevonen -trilogia saatetaan loppuun Lämminveriset-näytelmän kautta. Ensimmäinen osa tutustutti katsojat suurella näyttämöllä Kotalan perheeseen, joka aiheettomasti saatujen maataloustukiaisten myötä päätyi toisessa osassa, Yksiöön en äitee ota -näytelmässä, Kellariteatteriin. Suurelle näyttämölle on nyt palattu, mutta perhe on sama, tuttu ja vahvasti rakastettava.

Äite (Maria Aro) on edelleen jossain määrin sarkastinen ja salaviisas vanhus, Aili (Tuire Salenius) hankala, mutta inhimillistä kontaktia halajava elävän leski. Kai (Aimo Räsänen) ei vieläkään tahdo oikein löytää paikkaansa ja kakkososassa uusioperheeseen liittynyt Hamid (Pentti Helin) on lempeä ja sydämellinen uussuomalainen.

Perhe on yksiöstään päätynyt avarampaan asuntoon, ei-minnekään johtavan keskeneräisen sillan alle, jossa asustelee muitakin hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolelle pudonneita. Vaan kukaan ei suostu lannistumaan. Peltolalle tärkeä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden teema kärjistyy, kun yhteentörmäys ympäristön kanssa on väistämätön.

Lämminverisissä sydäntä kouraisee tämän yhteisön ehdoton luottamus siihen, että ennemmin tai myöhemmin kaikki kääntyy vielä hyvin. "Hyvä antaa vähästään, paha ei paljostaankaan" kiteytyy sekalaisen seurueen joulukuvaelman valmistelussa. Ei näillä ulkopuolisilla ole ongelmaa omasta ulkopuolisuudestaan, muiden heitä on vaikeampi sietää.

Lämminveriset ei kuitenkaan ole aivan ongelmaton esitys. Romanikerjäläisorkesterin soitto ja tanssi on toki komeaa, mutta tuntuu hieman irralliselta. Samoin täysin mysteeriksi jää Kain rakkauden kohteen Tiinan roolitus miesnäyttelijällä, vaikka Janne Kalliomäki tekeekin naisroolinsa herkästi ja turhia liioittelematta. Ristiinmiehityksen syy ei kuitenkaan avaudu.

Kuten Äite toteaa, oikeasti lumi on näyttämön tekolunta kylmempää eikä näytelmän esittämä todellisuus ole niin kovin fiktiivinen nyky-Suomessa. Vaikka jonkin verran tyhjäkäyntiä matkan varrella onkin, saa trilogia komean päätöksensä niskavuorelaisessa hengessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.