Kuolio on häiriö

Vitivalkoiseen ihonmyötäiseen kokovartaloasuun ja niittivöihin pukeutunut livetaiteilija Kuolio on kuin vinoon varttunut munamies. Häiriintynyt lavakoomikko, herkkä runoilija, vihainen ja tiedostava protestilaulaja, maailman omatunto, narsistinen poptähti, vieraalta tähdeltä sinkoutunut supersankari.

Musiikkiesityksissään Kuolio heittäytyy raivokkaisiin laulutulkintoihin ja kummallisiin asentoihin elektronisen musiikin mukana. Yleisön reaktiot vaihtelevat häkeltyneestä naurusta aitoon kauhuun.

- Erään katsojan mielestä järkyttävin esitys, jonka hän on koskaan nähnyt, kertoo palautteesta kuopiolainen käsikirjoittaja-näyttelijä Miko Kivinen.

Etäisesti Kivisen näköinen livetaiteilija on pääroolissa myös uudessa Kuolio-musikaalissa, jonka yleisölle avoimet harjoitukset järjestetään Taiteiden juhlan yhteydessä Sotkulla perjantai-iltana. Musikaalin varsinainen ensi-ilta koittaa 14. syyskuuta.

Wall Street 666 Legenda alkaa New Yorkista. Kansainvälinen liveartisti ja muusikko Kuolio syntyi suurkaupungin sykkeen keskelle keväällä 2006.

- Sekin tiedetään, että osoite on tarkalleen Wall Street 666. Siinä vastapäätä on kirkko. Se on todella dramaattinen paikka, Kivinen kuvailee.

Ensimmäisen julkisen runoperformanssin Kuolio teki vuotta myöhemmin Tanssiteatteri Minimin 15-vuotisjuhlassa. Sittemmin artisti on jättänyt jälkensä moniin paikkoihin, LäskiFest-punkfestariin, Lainsuojattomat-teatterifestivaaliin, Art Goes Kapakka -tapahtumaan ja yksityisiin olohuoneisiin.

Kuolion omin sanoin hän käsittelee teoksissaan "ihmistä kielellisenä ja ruumiillisena oliona, biologisena lajina sekä fyysisenä partikkelina". Aiheet ovat vaativia ja raskaita, mistä kertovat teosten nimet - Neutronitähden synty, Piittaamattomuus, Halua mua ja Perhonen meni kukan taakse nukkumaan.

Kylmyys, kylmyys -biisi läpivalaisee globaalia kulutushysteriaa ja ekokatastrofia: "Lapset tekevät lenkkareita Afrikassa ja sinä ahmit kakkua. He tekevät lenkkareita, että sinä saisit polttaa läskiä pururadalla. Läskiä!"

- Kuolio haluaa muuttaa ihmisen järkyttämällä, määrittää Kivinen artistin mission.

Kuolion nettisivuilta löytyy musiikki- ja livevideoita, joista eräässä Kuolio esiintyy tanssijoiden kanssa Niiralan jäähallissa KalPan pelin väliajalla. Yhdistelmä on epätodellinen. Ehkä siksi moni lätkäfani jäi tuijottamaan esitystä suu auki.

Kuolion kokoonpanot vaihtelevat: hänet on nähty soolona, duona sekä toisaalta ison bändin ja tanssijoiden Daminan ja Dominon kera. Kalustoon kuuluvat muusikoina tuottaja-taiteilija Myrkky, kitaristi-kosketinsoittaja Antti ja perkussionisti Interior Decorator.

Autiolle planeetalle Kuolio-kulttia kasvattaa seuraavaksi nimikkomusikaali. Juha Hipin ohjaamaa draamaa luonnehditaan "yhteiskunnallisen supersankarin musikaaliseksi matkaksi maailman ääriin, autiolle planeetalle". Kuolion tarkoituksena on luoda uusi, parempi ihmislaji.

- Se ei ole mikään perinteinen musikaali vaan abstrakti teos, Kivinen tietää.

Käsikirjoituksesta vastaavat Kivinen ja Hippi. Esiintyjinä ovat Kivisen lisäksi tanssijat Jonna Aaltonen Turusta sekä Anja Lappi ja Liisa Ruuskanen Kuopiosta. Musiikista vastaavat Kuolio ja Myrkky, äänistä ja valoista Jussi Kärkkäinen sekä puvustuksesta Mirkka Nyrhinen.

Esityksen tuottaa Anya Productions yhdessä Itäisen ja Läntisen tanssin aluekeskusten kanssa.

Kuolio-musikaalin yleisölle avoimet harjoitukset Sotkulla tänään 26.8. klo 20. Ensi-ilta 14. syyskuuta. Kuolion musiikkia ja videoita internetissä: www.kuolio.fi.