Kuopion Uusi Kesäteatteri: Tapsan Tähti

Ensi-ilta Rauhalahdessa Kuopiossa 29.6.

Tapio Rautavaara on sen kokoinen hahmo Suomen kulttuurihistoriassa, että hän ansaitsee kaikki huomionosoitukset, joita hänelle suodaan. Lapsuutensa suoranaisesta puutteesta huolimatta Rautavaara onnistui nousemaan olympiavoittajaksi, näyttelijäksi ja laulajaksi – koko kansan Tapsaksi, jonka suosio ei ole vieläkään kadonnut.

Kuopion Uusi Kesäteatteri kunnioittaa Rautavaaraa tänä kesänä sangen onnistuneesti Tapsan Tähti -laulunäytelmällä.

Johanna Keinäsen ja Sami Kojosen käsikirjoitus hypähtelee ajassa edes takaisin. Lyhyinä välähdyksinä näytetään niin Rautavaaran lapsuutta, puolison tapaamista kuin myös aikaa reissumiehenä kiertueilla.

Aika myös kerrostuu näytelmässä paikoitellen, sillä Tapio ja Liisa Rautavaara saattavat olla lavalla sekä nuorena että vanhana hahmona yhtä aikaa.

Liikkeelle lähdetään Rautavaaran keihään olympiakultaa tuoneesta heitosta, johon palataan näytelmän edetessä yhä uudelleen ja uudelleen. Olympiakullassa kiteytyy kovan työn tuloksena saavutettu voitto.

Kaikki ei ole kuitenkaan vain iloista laulelua. Synkempiä varjoja heittävät alkoholi, lapsuuden köyhyys ja kiertämisen raskaus. Perusilmeeltään näytelmä on kuitenkin hyväntuulista kesäteatteria.

Kronologiasta poikkeava rakenne on aina mielenkiintoinen. Kohtaukset myös vaihtuvat sujuvasti, mutta niiden sisällä rytmi tuntuu olevan välillä kadoksissa. Finlandia-talon rakennusmiesten tarpeellisuus jää myös hieman hämäräksi, mutta muuten kokonaisuus kantaa hyvin loppuun saakka.

Sami Kojonen tekee hienon roolin vanhana ja hieman jäyhänä Tapio Rautavaarana. Myös Kojosen ääni sopii hyvin tulkitsemaan Rautavaaran lauluja.

Vastapainona nuorena ja vetreänä Tapsana on Atte Antikainen, joka niin ikään onnistuu hyvin hahmonsa luomisessa ja tuo energiaa lavalle.

Tapion Liisa-puoliso saa ilahduttavasti tilaa näytelmässä. Hän näyttäytyy vahvana persoonana, joka elää omaa elämäänsä hätkähtämättä miehensä menestyksestä. Liisa ei ole nainen miehensä takana, vaan ihminen tapahtumien keskiössä. Tosin siitä, että Liisa pystyy olemaan itsenäinen ihminen, väännetään vähän anteeksipyytelevä vitsi, mikä hieman horjuttaa hänen asemaansa.

Heli Lyytikäinen on herkkä nuorena Liisana, ja Kaija Kärkisen vanhempi Liisa on onnistuneen tarmokas ja iloinen.

Sivuosissa Tiina Paakko, Lasse Forsgren, Sami Holopainen ja Joona Rytkönen urakoivat rooleja olan takaa. He muodostavat kannattelevat taustajoukot.

Etenkin Forsgrenin Nukkumatti on onnistunut hahmo niin näyttelijältä, käsikirjoittajilta kuin puvustajaltakin. Janina Silvennoisen suunnittelemat puvut tuovat muutenkin näyttävyyttä lavalle, ja niissä on miellyttävästi menneiden vuosikymmenten tuulahduksia.

Rautavaaran musiikki on valmiiksi kesäiltaan sopivaa. Laulaminen on myös Kuopion Uuden Kesäteatterin vahvuuksia. Virve Varjoksen konstailemattomat koreografiat täydentävät musiikkikohtaukset.

Veera Jääskeläinen